Jørn E. Jensen i folkemunde kaldt Tæppe Jensen sov stille ind den 24. december omgivet af sin familie. Foto: Privat

Jørn E. Jensen i folkemunde kaldt Tæppe Jensen sov stille ind den 24. december omgivet af sin familie. Foto: Privat

Jørn E. Jensen sov ind juleaften: Tæppekonge blev 92 år

Jørn E. Jensen - 14. oktober 1926 -24.december 2018

”Giv aldrig tabt”, først da er du en slagen mand. Det er et motto mange hylder, men i praksis er det de færreste, der kan leve op til det. En af dem, der kunne var Jørn E. Jensen – bedre kendt som Tæppe-Jensen og stifter af detailhandelskæden Tæppeland, der oprindelig hed Jensen Tæpper. Han formulerede mottoet efter en sang af digteren Mads Nielsen, som den helt unge Jørn lærte udenad i skolen som dreng.¨

Danmarks tæppekonge Jørn E. Jensens 85-års fødselsdag blev fejret på Orebjerg Gods i Hornsherred, her sammen med Dario Campeotto som var blandt gæsterne. Foto: Birgitte Masson

Danmarks tæppekonge Jørn E. Jensens 85-års fødselsdag blev fejret på Orebjerg Gods i Hornsherred, her sammen med Dario Campeotto som var blandt gæsterne. Foto: Birgitte Masson

Nøglen til Jørn E. Jensens succes skal findes i hans store handelstalent – og i hans gode idé, nemlig stiftelsen af Tæppeland. Mange husker nok stadig den nu hedengangne tæppeforretning med de kulørte ruller på facaden, som med årene kunne ses mange steder i det danske landskab.

Som søn af forældrene Harald og Agda Jensen, der arbejdede som henholdsvis chauffør og husholderske, da de mødte hinanden, lærte Jørn E. Jensen hurtigt, at det var hårdt arbejde, der skulle til.

Kun seks år gammel måtte han dog se forældrenes drøm om et husmandssted i Nordjylland gå i stykker, da familiens hjem røg på tvangsauktion. Efter tvangsauktionen flyttede familien til København - og til et liv i nøjsomhed. Familien, der udover forældrene og den lille Jørn, talte hans tre søstre, måtte bo i en toværelses lejlighed på Østerbro i København. Jørn E. Jensen kom som 14-årig i lære som handels-og kontorassistent på bomuldsfabrikkerne. I krigsårene var han aktiv i den danske modstandsbevægelse og var blandt de første danske soldater, som kom tilbage til Bornholm.

Efter krigen forsøgte han sig først som isenkræmmer, men besluttede i stedet at rejse ud og opleve verden.

Da han i 1950 vendte hjem, begyndte startskuddet til det store tæppeeventyr for alvor.

Forretningen blev hurtigt en succes, og i 1964 ejede Jensen hele seks tæppeforretninger i hovedstaden, samt 19 i provinsen. I 1969 åbnede Jensen Danmarks første supermarked for tæpper. Den store butik blev placeret i Albertslund og fik navnet ”Tæppeland”. Butikken blev hurtigt en kæmpesucces, og Jensen udvidede konceptet til hele landet – og til store dele af verden. Jørn E. Jensen så dog hele tiden også nye muligheder for sig. Restaurantdrift og flydende beton i Australien, charterfly i England og kvægbrug i Afrika.

Storhedstiden for hans tæppeimperium var 1980’erne og 90’erne, hvor han havde mere end 300 butikker og over 2.000 ansatte fra Danmark til Australien. Personalet i butikkerne blev hans nye familie og han har holdt en tæt kontakt til dem, selv efter Tæppeland tiden via årlige sammenkomster.

I løbet af 2014 blev Tæppeland solgt af et par omgange og blev på et tidspunkt fusioneret med BIVA. Sidst i 2014 blev selskabet endelig solgt til InHouse Group og Jørn E. Jensen med familie var dermed ude af Tæppeland.

Familien driver stadig Jensen Group med aktiviteter i Danmark og Australien, samt gårdene i Nordsjælland.

Jørn E. Jensen nød dog også fritiden på gården, Espeagergård i Frederikssund, samt på godset Orebjerg i Hornsherred, hvor han ivrigt fulgte med i både malkekvæg og agerbrug. Hustruen Jytte var hans trofaste følgesvend gennem hele deres fantastiske liv.

Kunst og kultur har også nydt gavn af Jørn E. Jensens foretagsomhed. Tilbage i 1980erne erhvervede han ejendommen Thorstedlund. Med hans velsignelse blev den gjort til en kendt kunsthøjskole. Det gik i mange år takket være hans rundhåndede støtte.

Lokalt i Nordsjælland er Tæppe-Jensen på fornavn med de fleste og har nydt det lokale liv med familie, venner og naboer. Tilbage i 2013 udgav han en bog med alle hans meritter og gode historier fra et langt liv. Titlen på bogen var netop ”Giv aldrig tabt”. Desuden var han æresviking ved Vikingespillene i Frederikssund og et aktiv i mange lokale tiltag og foreninger. Somrene i Danmark blev nydt i Løkken og Hornbæk med deltagelse i de lokale aktiviteter, sammenkomster med venner og en tradition med besøg i Cirkus Arena. Cirkus Arena stod hans hjerte nær og han har været tæt på familien Berdino bag Cirkus Arena, det meste af hans liv.

Jørn E. Jensen var en aktiv herre helt oppe i sin høje alder. Han sov roligt ind, efter kort tids sygdom omgivet af hele hans store familie. Jørn E. Jensen efterlader sig hustruen Jytte, samt 5 børn og 19 børnebørn.

Publiceret 27 December 2018 15:52