Alice Rosenstrand Larsen fra Frederikssund har været mentor i Gadespejlene i to år. Det er blevet til mange værdifulde timer sammen med 21-årige A. Foto: BM

Alice Rosenstrand Larsen fra Frederikssund har været mentor i Gadespejlene i to år. Det er blevet til mange værdifulde timer sammen med 21-årige A. Foto: BM

Unge står i kø for at få en mentor

Gadespejlene mangler mentorer. For antallet af unge, der har brug for ekstra støtte og voksenkontakt, vokser

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Mistrivsel, misbrug, kriminalitet eller slet og ret sårbar. Mange unge bevæger sig på kanten af afgrunden, eller er på nippet til at bryde sammen fordi de stræber efter det perfekte, og slår sig selv i hovedet over, at de ikke er rigtige nok. Den frivillige mentorordning Gadespejlene kan være med til at hjælpe nogle af disse unge til at få en god tilværelse med, uddannelse, arbejde og et sundt ungdomsliv.

Gadespejlene findes i flere Nordsjællandske kommuner. Også i Frederikssund. Imidlertid må mange unge netop her vente forgæves på hjælp og støtte, fordi der ikke er mentorer nok, det fortæller mentor og formand for Gadespejlene Iris Romerdahl:

Unge står i kø

"Gadespejlenes frivillige er et supplement til det, som kommunen kan tilbyde. Som mentor møder vi de unge på deres præmisser, og hjælper dem til at tage ansvar for deres eget liv. Vi tror på, at værdien ligger i relationen, som vi skaber med frivillighed og fortrolighed. Nogle gange kan en snak over telefonen være nok, andre gange mødes mentor og ung over en kop kaffe. Rammerne er sat, men hvordan man ønsker, at relationen skal forløbe, er helt op til hvad de unge har brug for. Men vi har hårdt brug for flere mentorer i Frederikssund, for vi ved, fra Ungekontakten i kommunen, at de unge står i kø," fortæller Iris Romerdahl, som Lokalavisen møder hjemme i hendes stue.

Til stede er Alice Rosenstand Larsen fra Frederikssund. Hun har været mentor for en 21-årig ung kvinde i snart to år, der også sidder med ved bordet. Hun vil gerne være anonym, så vi kalder hende A.

"Det var helt nyt for mig dengang. Jeg har arbejdet indenfor unge-psykiatrien i 28 år, så det lå lige til højrebenet at blive mentor, da jeg stoppede på arbejdsmarkedet som 65-årig," fortæller Alice Rosenstand Larsen og tilføjer:

"Det har jeg ikke fortrudt. Det har været meget givende."

En lidt sårbar ung

Det var oprindeligt Frederikssund Kommune, som gjorde A. opmærksom på mentorordningen Gadespejlene.

"Frederikssund Kommune spurgte, om jeg kunne tænke mig at få en mentor, som kunne støtte mig i min uddannelse," fortæller A. som i dag er i fuld gang med at uddanne sig til SOSU-assistent. På spørgsmålet til hvorfor hun ønskede at benytte sig af mentorordningen, svarer hun, at hun nok vil beskrive sig selv som en lidt sårbar ung.

"Det betyder meget for mig, at have Alice at læsse af på. Det har jeg indimellem brug for, og det har helt klart hjulpet mig til at komme igennem uddannelsen," fortæller A og tilføjer:

"Jeg ved, at jeg altid kan ringe til Alice, hvis jeg har brug for en voksen at tale med. Det er ikke alt, man bruger sine forældre til."

FAKTA

Mentorer i Gadespejlene møder de unge med 100 pct fortrolighed, og rapporterer ikke til forældre, sagsbehandler, lærer, politi eller andre.

Hjælper frivilligt unge med det, de unge ønsker hjælp til, og bruger egen erfaring og viden.

Møde de unge i det offentlige rum, bibliotek, cafe, fritidsaktiviteter, skole, arbejde eller i det fri.

Interesserede kan komme til informationsmødet i Cafe Kosmos den 16. januar klokken 18.50.

Publiceret 05 December 2018 08:59

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.