Det koster indimellem blå mærker og ømme skuldre, men pigerne ved, at de kan regne med hinanden. Tillid er af afgørende betydning, når man skal kaste med hinanden. Foto: Birgitte Masson

Det koster indimellem blå mærker og ømme skuldre, men pigerne ved, at de kan regne med hinanden. Tillid er af afgørende betydning, når man skal kaste med hinanden. Foto: Birgitte Masson

Cheerleading er meget mere end dans og råb

Oaks Cheerleaders hentede for nylig deres første stævnesejr hjem. Men der trænes også benhårdt i Slangeruphallen, hvor Lokalavisen kiggede indenfor til en træningsaften

Af
Birgitte Masson

SLANGERUP Den kun tre år gamle klub Frederikssund Oaks Cheerleaders hentede deres første stævnesejer hjem ved det nyligt afholdte DAFF Jule Cup i Arena Randers. Og selvom pigerne på juniorholdet Blackbirds efter opvisningen havde på fornemmelsen, at det var gået godt, så havde de slet ikke turde drømme om førstepladsen. Ved samtlige konkurrencer, de tidligere har deltaget i, er de blevet placeret i bunden. Men efter klubbens træner Jessie Bernth Lihn trådte til, er det gået rigtigt stærkt med udviklingen.

Ikke meget glimmer og glans

Og ambitionerne fejler ikke noget hos de 17 juniorpiger, der mødes til træning to gange om ugen i hallen i Slangerup Idræts- og Kulturcenter. Op til konkurrencer tager pigerne også weekenderne i brug for at kunne pudse formen af.

Rikke 13, Sally 13, Emma 14 og Julie 14 er enige om, at det vigtigste er samarbejdet, og at kunne udforske nye stunts når der trænes. Foto: Birgitte Masson

Rikke 13, Sally 13, Emma 14 og Julie 14 er enige om, at det vigtigste er samarbejdet, og at kunne udforske nye stunts når der trænes. Foto: Birgitte Masson

Denne onsdag aften, på tærsklen til julemåneden, er der ikke meget glimmer og glans over de friske teenagepiger. Til gengæld er der masser af røde kinder og sved på panden, for at gå til cheerleading er ikke kun om at se godt ud, faktisk langt fra. Cheerleading stiller i den grad krav til deltagernes fysik og mentale overskud. Det fortæller cheerleaderansvarlig i klubben Lena Skovgaard:

"Det er ikke for ingenting, at der arbejdes på at gøre cheerleading til en OL disciplin. Går man her, er det ikke kun for sjov, det er også en seriøs konkurrencesport," slår Lena Skovgaard fast og fortsætter:

"Man skal ville det, og går man på et konkurrencehold, skal man være villig til også at træne i weekendenderne op til konkurrencer. Når vi når til juleferien, får pigerne et træningsprogram med hjem, så de kan blive ved med at være smidige og holde konditionen."

Nye stunts og sammenhold

Cheerleading består af springgymnastik, løft, kast og pyramider, det man i fagsprog kalder tumbling og stunts. Modsat hvad mange tror, minder cheerleading mere om springgymnastik og akrobatik end om dans.

"Folk spørger ofte, om det er sjovt at være dullet op, når vi deltager i konkurrencer og indløb. Men det er meget mere end det, " siger Rikke, 13 år. Hun fortæller, at de prøver at holde make-uppen så neutral som muligt. Hun bliver suppleret af Sally, 13 år:

"Ja, cheerleading er meget mere end dans og råb." De to piger er begge enige om, at det sjoveste ved cheerleading er at udforske nye stunts og ikke mindst det gode sammenhold pigerne imellem.

Stor var begejstringen, da Oaks Cheerleaders med deres første stævnesejr nogensinde vandt DAFF Jule Cup i Arena Randers. Foto: Hans Peter Roth

Stor var begejstringen, da Oaks Cheerleaders med deres første stævnesejr nogensinde vandt DAFF Jule Cup i Arena Randers. Foto: Hans Peter Roth

Faktisk betyder sammenholdet utroligt meget netop i denne sportsgren, for tillid og respekt er af afgørende betydning, når man løfter og kaster med hinanden.

Men indimellem går det også galt. Et sidste spørgsmål trænger sig på, inden pigerne igen skal ud på gulvet for at træne. For på spørgsmålet til, om de indimellem er kommet til skade, svarer pigerne Rikke, Sally, Emma og Julie næsten i munden på hinanden, at de alle har fået blå mærker, eller er blevet revet, af de andres negle.

"Jeg har også haft rygproblemer, og mange blå mærker," siger Rikke der er en petit størrelse. Qua hendes fine statur er hun flyer, det vil sige, hun er en af dem, som bliver løftet og kastet med.

"Der er nogle ting, som jeg ikke kan li'. Altså nogle bestemte kast, så det slipper jeg for," fortæller Rikke, inden hun løber ud på det store gummigulv.

FAKTA

Oaks Cheerleaders er en del af football-klubben Frederikssund Oaks. Der er lige nu omkring 33 cheerleadere tilmeldt klubben på juniorholdet. I sommeren 2018 fik klubben også et peeweehold, Nightingales, hvor der går 16 piger i alderen 7-11 år.

Oaks Cheerleaders deltager i tre forskellige konkurrencer, JuleCup, DM og SommerCup, samt forskellige opvisninger. De tager desuden ud og hepper på Oaks Football hold til nogle af deres kampe og stævner på hjemmebane.

Har man mod på cheerleading og er i alderen 12-16 år, så er der åben træning Blackbirds mandag kl. 16.15 og onsdag 18.30 i Slangerup Idræts- og Kulturcenter resten af året.

Du kan læse mere om Oaks Cheerleaders på Cheer.oaks.dk samt Facebook Frederikssund Oaks Cheerleaders.

Kilde: Frederikssund Oaks/ DAFF.dk

Publiceret 05 December 2018 08:57

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.