Fra venstre Charlotte Linde Bentzen sammen med urmager Peter, Michelle, Lene og Karin i deres nyrestaurerede forretning. Foto: Birgitte Masson

Fra venstre Charlotte Linde Bentzen sammen med urmager Peter, Michelle, Lene og Karin i deres nyrestaurerede forretning. Foto: Birgitte Masson

Frederikssunds ældste guldsmed og urmager har fået et ansigtsløft

Guldsmedeforretningen Carlo Christiansen er blevet renoveret. Væk er de mørke gulve og det lave loft. I dag fremstår butikken lys og luftig

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Når kunderne træder ind ad døren til Guldsmed Carlo Christiansen kommer der to reaktioner. Enten lyder der et 'Hold da op, der er sørme sket noget', eller også vil de bare købe et par øreringe og har fokus rettet mod en af de blankpolerede glasmontre. Det fortæller Charlotte Linde Bentzen. Og hun er glad. Forretningen, som har ligget i Frederikssunds gågade siden 1965, har netop gennemgået en større renovering.

"Hele processen i istandsættelsen har spillet max. Det var vigtigt for mig, at vi bibeholdte det gamle, kendte udtryk. Men bortset fra det så har vi hævet loftet knap en meter. Man kan sige, at vi ikke har bygget ud, vi har bygget op." Charlotte Linde Bentzen smiler og fortæller, at der også er kommet nyt gulv, og så er der blevet flyttet rundt, tilføjet nyt inventar, belysning, forretningen er blevet malet og har i det hele taget fået en kæmpe make-over.

"Faktisk er det Georg Jensens skyld. For vi er en stor kunde hos dem, og på et tidspunkt spurgte de, om de måtte forære os nogle møbler, så det blev faktisk startskuddet til renoveringen af hele forretningen. Du ved, det er ligesom når man maler køkkenet derhjemme, så skal stuen pludselig også have en omgang. Det ene tager det andet med sig."

Det gamle facadeskilt dukkede pludselig op under renoveringen, og kan nu ses indenfor i butikken. Foto: BM

Det gamle facadeskilt dukkede pludselig op under renoveringen, og kan nu ses indenfor i butikken. Foto: BM

At der også var overraskelser undervejs, er et gammelt originalt facadeskilt, der nu står indenfor i forretningen, et synligt bevis på.

"Da vi skulle have det nye facadeskilt op, kom installatøren pludselig farende ind i forretningen til mig. Jeg frygtede, at der var sket noget. Men det viste sig, at det gamle, originale facadeskilt pludselig var dukket op omme bag det eksisterende skilt. Så nu hænger det her i butikken," fortæller Charlotte Linde Bentzen og kigger op på det lange træskilt i douce farver, hvor Carlo Christiansen står skrevet kursiv. Det er stifteren, der åbnede sin guldsmedeforretning på Nørregade i København, for efter nogle år at flytte til Frederikssund. I dag fremstår forretningen skarp og nyrenoveret, men stadig med et strejf af historiens vingesus.

Publiceret 04 December 2018 11:31

SENESTE TV

DEBAT: Skolepolitikken er i vejen for vores børn, folkeskole og Vinge

Fra 6. klasse skal eleverne på Ådalens Skole danne nye klasser, da de samtidig skal vælge linier med et særligt fokus.

De nuværende fire 5. klasser på skolen er overfyldte med med 25 til 27 elever pr. klasse, da de siden skolestarten er vokset med ca. en elev pr. klasse hvert år.

Derfor er det oplagt, at man efter sommerferien fordeler eleverne i fem klasser i stedet fire. Derved ville klasserne ligge tæt op af gennemsnittet for både Frederikssund Kommune og Danmark i øvrigt, og der ville være plads til nye elever, som flytter ind i Ådalens Skoles skoledistrikt, som jo dækker både byggeriet ved den gamle Oppe Sundby Skole og ikke mindst Vinge.

Men nej, byrådets uddannelsesudvalg har sagt ”nej” til at forsøge at finde pengene en ekstra klasse, efter at over 100 forældre på årgangen støttede en henvendelse til udvalget, der forklarede behovet for fem klasser efter sommerferien.

Skolen må godt lave fem klasser, men den får kun økonomi til fire.

Konsekvensen af, at vi ikke prioriterer folkeskolen, rammer flere steder.

Det går naturligvis hårdt ud over eleverne, som allerede nu lider under de store klasser, der proppes ind lokaler, der ikke bygget til 27 elever, mens lærerkontakten og mulighederne for at levere den diffentierede undervisning, som eleverne har krav på, bliver minimal.

Men vi er også nødt til at erkende, at skolepolitikken står i vejen for, at skolen kan tiltrække de lærere som den pt. mangler.

Det er ganske enkelt ikke gode arbejdsvilkår for en lærer at skulle undervise en overfyldt klasse med 27 elever.

Og så rammer det naturligvis også kommunens smertensbarn - Vinge.

Man må spørge sig selv hvor attraktivt det er at flytte til Vinge, hvis sønnike skal klemmes ind i distriksskolen som elev nr. 28 eller 29?