Fra venstre Charlotte Linde Bentzen sammen med urmager Peter, Michelle, Lene og Karin i deres nyrestaurerede forretning. Foto: Birgitte Masson

Fra venstre Charlotte Linde Bentzen sammen med urmager Peter, Michelle, Lene og Karin i deres nyrestaurerede forretning. Foto: Birgitte Masson

Frederikssunds ældste guldsmed og urmager har fået et ansigtsløft

Guldsmedeforretningen Carlo Christiansen er blevet renoveret. Væk er de mørke gulve og det lave loft. I dag fremstår butikken lys og luftig

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Når kunderne træder ind ad døren til Guldsmed Carlo Christiansen kommer der to reaktioner. Enten lyder der et 'Hold da op, der er sørme sket noget', eller også vil de bare købe et par øreringe og har fokus rettet mod en af de blankpolerede glasmontre. Det fortæller Charlotte Linde Bentzen. Og hun er glad. Forretningen, som har ligget i Frederikssunds gågade siden 1965, har netop gennemgået en større renovering.

"Hele processen i istandsættelsen har spillet max. Det var vigtigt for mig, at vi bibeholdte det gamle, kendte udtryk. Men bortset fra det så har vi hævet loftet knap en meter. Man kan sige, at vi ikke har bygget ud, vi har bygget op." Charlotte Linde Bentzen smiler og fortæller, at der også er kommet nyt gulv, og så er der blevet flyttet rundt, tilføjet nyt inventar, belysning, forretningen er blevet malet og har i det hele taget fået en kæmpe make-over.

"Faktisk er det Georg Jensens skyld. For vi er en stor kunde hos dem, og på et tidspunkt spurgte de, om de måtte forære os nogle møbler, så det blev faktisk startskuddet til renoveringen af hele forretningen. Du ved, det er ligesom når man maler køkkenet derhjemme, så skal stuen pludselig også have en omgang. Det ene tager det andet med sig."

Det gamle facadeskilt dukkede pludselig op under renoveringen, og kan nu ses indenfor i butikken. Foto: BM

Det gamle facadeskilt dukkede pludselig op under renoveringen, og kan nu ses indenfor i butikken. Foto: BM

At der også var overraskelser undervejs, er et gammelt originalt facadeskilt, der nu står indenfor i forretningen, et synligt bevis på.

"Da vi skulle have det nye facadeskilt op, kom installatøren pludselig farende ind i forretningen til mig. Jeg frygtede, at der var sket noget. Men det viste sig, at det gamle, originale facadeskilt pludselig var dukket op omme bag det eksisterende skilt. Så nu hænger det her i butikken," fortæller Charlotte Linde Bentzen og kigger op på det lange træskilt i douce farver, hvor Carlo Christiansen står skrevet kursiv. Det er stifteren, der åbnede sin guldsmedeforretning på Nørregade i København, for efter nogle år at flytte til Frederikssund. I dag fremstår forretningen skarp og nyrenoveret, men stadig med et strejf af historiens vingesus.

Publiceret 04 December 2018 11:31

SENESTE TV

DEBAT: 3.d – verdens sødeste studenter

Da vores datter for nogle uger siden sprang ud som student fra Frederikssund Gymnasium, var glæden stor, men den blev hurtigt iblandet bekymring, når talen faldt på den traditionsrige vogntur med besøg i hjemmene.

Det skortede nemlig ikke på advarsler, bitre erfaringer og rædselshistorier fra nær og fjern om studenterklasser, der med druk, svineri og tøjlesløs adfærd havde hærget de små hjem, mens hændervridende forældre sagesløse så til, og utallige var derfor opfordringerne til at afvikle seancen med de vilde horder i haven og ikke under nogen omstændigheder indenfor.

Således bevæbnet med gruopvækkende øjenvidneberetninger grublede vi i nogle dage over, hvordan vi skulle gribe studenterbesøget an.

Til slut valgte vi at tage imod de nybagte studenter på præcis samme måde som alle vore andre gæster, - inden døre og uden at flytte indbo og løsøre!

Og lad det være skrevet med flammeskrift! Alle dystre spådomme og bange anelser blev gjort til skamme, for studenternes besøg var en oplevelse for livet, vi med glæde tænker tilbage på.

Smilende, fornuftige og velopdragne unge indfandt sig i god ro og orden på vores matrikel, hvorefter der blev hygget og sludret.

Alle gav høfligt hånd, både da de kom og gik, og der blev takket for maden og invitationen til at gæste vores hjem! Vi var imponerede!

3.d, - I er skønne unge mennesker, som gør jeres familier ære!

Da vi ikke kan rose jer personligt for en forbilledlig opførsel, håber vi, vores budskab når jer på denne måde. 1000 tak for jeres besøg og måde at være på!

Vi er stolte af jer og medgiver jer alle vore bedste anbefalinger!Vær altid velkomne hos os en anden gang og lykke til i livet fremover, - jer skal det nok gå godt.

DEBAT: Et fælles ansvar

Et klimafokus uden historisk fortilfælde har i den grad sat dagsordenen for en stor del af debatten ved de nu overståede valg.

Ja ja nok har spørgsmålet om indvandring stjålet det største rampelys, trods mere fokus på tonen end indholdet, men det med klimaet er jo også bare lidt mere uhåndgribeligt, lidt mindre aktuelt lige nu og så kræver det unægteligt lidt mere samarbejde fra cirka 7 milliarder andre mennesker.

Til gengæld behøver vi her ikke kun bede andre om at finde en løsning, vi får selv lov at være en del af den. For du og jeg har akkurat ligeså stort et ansvar overfor de 7 milliarder, som de hver især har overfor os.

Så med krydserne sat og fingrene krydset er det måske på tide, at overveje hvad vi selv kan gøre de næste 4 år, inden vi igen får mulighed for stemme en ny flok noble klimariddere til en plads ved den runde jord. Jeg kunne f.eks. tage mig sammen og slukke motoren, når jeg for 8. gang på en uge holder 10 min. i tomgang, og venter på at Kronprins Frederiks Bro går ned.

Og når nu bilen er slukket og dermed også den dejlige aircondition, kunne jeg jo bruge de 10 min på at bevæge mig ud i den friske luft, og bede de 30 biler der holder foran mig om at gøre det samme.

Med lidt held når jeg også at gribe et par McDonald’s-poser og en enkelt grænsehandlet dåsecola på vejen, som jeg pænt kan levere tilbage til de billister, der uheldigvis har tabt dem. Det er jo synd, hvis den gode klimasamvittighed de lige har opnået ved at stemme miljøvenligt, skal ødelægges af den slags uheld...

Det efterlader blot håbet om at både nutidens og fremtidens beslutningstagere, i disse for hvort klima så svære tider, erkender nødvendigheden af en ukuelig politisk stålsathed, og måske på 100-års dagen for all-time mesteren i denne disciplin Winston Churchills hyldest til RAF, med rette tillader sig at kopiere og omskrive hans bevingede ord til en konklusion på en samlet verdens klimaindsats.

“Aldrig har så mange haft så mange at takke for så meget”