Lone og Jan Frandsen åbner igen i år dørene til Færgelundens Motel og Kursuscenter for at holde jul for omkring 100 mennesker. Foto: Birgitte Masson

Lone og Jan Frandsen åbner igen i år dørene til Færgelundens Motel og Kursuscenter for at holde jul for omkring 100 mennesker. Foto: Birgitte Masson

100 fremmede holder jul på Færgelunden i år

Forpagterparret på Færgelundens Motel og Kursuscenter gør det igen i år. Lone og Jan Frandsen holder juleaften for omkring 100 fremmede, og forberedelserne er allerede i fuld gang

Af
Birgitte Masson

JÆGERSPRIS "Folk er begyndt at ringe til os, fordi de ikke har andre steder at holde jul. Ja, vores juleaftens-arrangement fylder allerede så meget hos os, så da en mand ringede for at reservere bord den 23., spurgte jeg ham, hvor mange børn han tog med. Jeg fortalte ham også, at de naturligvis ville få en julegave hver, og at han altså ikke skulle regne med at få et bord til ni personer," fortæller Jan Frandsen, og slår en latter op. For det viste sig, at han var en måned længere henne i kalenderen. Manden, som ringede, ville såmænd bare bestille bord til en middag på Færgelunden den 23.november. Og altså ikke til juleaften på Færgelunden.

"Jeg kontaktede ham efterfølgende og undskyldte forvirringen," fortæller Jan og smiler til sin hustru Lone.

Det er sjette år i streg, at ægteparret Frandsen slår dørene op til Jul på Færgelunden, hvor omkring 100 fremmede får en juleaften, der er helt klassisk, med både julemad, juletræ og gaver.

"Signe (Sognepræsten fra Græse: Signe Voldby, red.) kommer og synger og fortæller ligesom de foregående år. Der vil være julemand og gaver til børnene," fortæller Jan Frandsen, som glæder sig over, at personalet på Færgelundens Motel- og Kursuscenter samt masser af frivillige igen i år stiller op med gratis arbejdskraft. Og ligesom de foregående år kommer Jægerspris Blå Spejdere med det store grantræ.

Glæder mange

"Det er en god aften. Vi glæder mange ved at gøre det," siger Lone Frandsen som svar på, hvordan de år efter år kan blive ved med at stable så stort et arrangement på benene, sideløbende med julefrokoster og andre arrangementer på stedet i december måned. Og selvom overskuddet skinner tydeligt igennem hos forpagterparret, er der alligevel en lille ændring i programmet i år:

"Man må selv sørge for transporten. Det er blevet for ressourcekrævende for os at koordinere. I stedet henviser vi til flextrafik," siger Lone Frandsen.

Juleaften på Færgelunden er for alle, der ikke har andre muligheder for at holde jul. Det være sig unge, gamle, singler og familier. Vil man gerne med til Juleaften på Færgelunden kan man skrive til Lone og Jan på info@motel-kursus.dk

Publiceret 06 November 2018 13:15

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.