Tina Tving Stauning håber, at det spinkle flertal af borgerlige politikere besinder sig, eller at Venstre og Co. allersnarest kommer med deres bud på, hvor placeringen af et kulturhus så skal være? Foto: Frederikssund Kommune

Tina Tving Stauning håber, at det spinkle flertal af borgerlige politikere besinder sig, eller at Venstre og Co. allersnarest kommer med deres bud på, hvor placeringen af et kulturhus så skal være? Foto: Frederikssund Kommune

Kulturværket Fioma vil skabe mere liv i bymidten

Af
Tina Tving Stauning (A)

Gruppeformand

Socialdemokratiet i Frederikssund Byråd

DEBAT Et spinkelt borgerligt flertal med 12 stemmer mod 11 har nu besluttet hurtigst muligt at sælge hele Fioma-grunden med alle bygningerne i Frederikssund midtby til nedrivning. Socialdemokraterne finder det visionsløst og uendeligt trist at sælge det hele inklusiv parkeringspladsen kun til boligformål. Ifølge forvaltningen vil der blot blive 10-15 boliger færre ved at beholde den store hal samt den røde bygning ud til parkeringspladsen på kommunale hænder, og selvfølgelig samtidig bygge nye boliger langs både Kirkegade og Bakkegade.

I to af de bedste historiske bygninger er der plads til Kulturværket Fioma med musik, bibliotek, arrangementer og fællesskaber. Sikke et sted det kunne blive midt i byen. Ja grunden er forurenet og bygningerne skal selvfølgelig miljøsaneres mv., ganske som Gjethuset blev i Frederiksværk, Klaverfabrikken blev i Hillerød og Kulturværftet i Helsingør. Steder som tiltrækker mange mennesker og skaber liv i byerne.

En del af millionerne vil kunne komme hjem ved at sælge Jernbanegade 24, som blandt andet indeholder kommunens hovedbibliotek. Her kan der igen indrettes boliger, ganske som før og inden biblioteket midlertidigt blev etableret i et par ikke handicapvenlige lejligheder tilbage i 30erne.

Selvfølgelig håber vi på, at det meget spinkle flertal af borgerlige politikere besinder sig, inden selve udbuddet udformes, men hvis ikke, så ser vi frem til at Venstre og Co. allersnarest kommer med deres bud på, hvor placeringen så skal være?

Publiceret 03 November 2018 00:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.