I Østby vægtes fællesskabet højt. Omdrejningspunktet er byens gadekær, som i disse år bliver renoveret og forskønnet takket være knofedt fra landsbyens beboere og midler fra kommunen og Friluftsrådet. Foto: Birgitte Masson

I Østby vægtes fællesskabet højt. Omdrejningspunktet er byens gadekær, som i disse år bliver renoveret og forskønnet takket være knofedt fra landsbyens beboere og midler fra kommunen og Friluftsrådet. Foto: Birgitte Masson

Man passer bedre på nærmiljøet - når man selv skaber det

Østby har netop fået bevilget 50.000 kroner af Friluftsrådet. Pengene er øremærket landsbyens gadekær som mødested og samtalerum for beboerne i den lille by

Af
Birgitte Masson

ØSTBY Er der noget man kan i Østby, så er det at stå sammen. De cirka 51 husstande i den lille landsby i Hornsherred midt mellem Skuldelev og Sønderby har netop fået bevilget 50.000 kroner af Friluftsrådet øremærket byens 'hjertebarn' - gadekæret. Til grund for bevillingen ligger blandt andet byens sammenhold og fællesskab.

"I gamle dage var et gadekær en brugsting. Det var her, kvæget gik ned og drak, og her vaskede man vognene. I dag er et gadekær et grønt åndehul og socialt samlingspunkt," fortæller Marianne Hansen som har boet i Østby i 33 år. Sammen med Marianne Hvilsby Ulrich, der har boet i Østby i 31 år, er hun med i byens gadekærsgruppe.

De to Østby-kvinder har sat Lokalavisen stævne. Og det bliver ikke mere idyllisk på den solbeskinnede bænk ved gadekæret. Scenen er som taget ud af en Morten Korch film. De velholdte bondehuse med roser foran omkranser gadekæret, som allerede har gennemgået en større renovering. Det skete, efter Frederikssund Kommune i november 2016 bevilgede 100.000 kroner til projektet.

En fælleshave

Marianne Hansen fortæller, at pengene denne gang blandt andet skal bruges på en lille platform i kanten af gadekæret, hvor man vil etablere vandkikkerter, så borgere og besøgende kan se det rige liv med fisk og frøer, der udspiller sig under vandets overflade. Men der skal også plantes frugttræer og krydderurter, til den fælleshave ved gadekæret som hele byen skal kunne benytte. En naturlegeplads er også på listen over ting, borgerne i den lille landsby drømmer om.

"Vi har jo Pontoppidan-ruten og Nationalpark Skjoldungernes land tæt på. Det betyder, at der kommer mange gennem byen. Nogle slår sig også ned med madpakken på deres gennemfart;" fortæller Marianne Hvilsby Ulrich. Med andre ord understreger hun, at gadekæret også skal være til glæde for folk udenbys fra.

"Vores landsby skal være borgervenlig, og der skal være noget for børn. Folk vil gerne være i et fællesskab, også selvom de har travlt til hverdag. Og det viser sig jo, at man passer bedre på sit nærmiljø, hvis man selv har været med til at skabe det," siger Marianne Hansen som glæder sig over, at hele byen bidrager aktivt til fællesskabet med tid og ikke mindst knofedt.

Publiceret 12 October 2018 15:00