I Sct. Georgsgårdens institution i Frederikssund har man modtaget 100.000 kroner til et projekt om indadrettet og udadrettet opmærksomhed og nærvær. Foto: Birgitte Masson

I Sct. Georgsgårdens institution i Frederikssund har man modtaget 100.000 kroner til et projekt om indadrettet og udadrettet opmærksomhed og nærvær. Foto: Birgitte Masson

Små poder får indre ro i en hektisk hverdag

Den selvejende institution Sct. Georgsgården i Frederikssund har modtaget 100.000 kroner af BUPL. Pengene er øremærket aktioner der stiller skarpt på ro, nærvær og opmærksomhed

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Den selvejende institution Sct. Georgsgården i Frederikssund har længe dyrket yoga med børnene.

Men det var først, da institutionen i oktober 2017 ansøgte BUPL’s udviklingspulje, og derfra efterfølgende modtog 100.000 kroner til et projekt om indadrettet og udadrettet opmærksomhed og nærvær, at den positive spiral begyndte.

Hverdagen var præget af mange børn på lidt plads, højt støjniveau, et øget sygefravær og mange forskelligartede opgaver. Med pengene kunne der laves en film om aktionerne, som viser hvordan opmærksomheden og nærværet udfolder sig blandt børn og pædagoger. Der blev også afsat penge til en udefra kommende supervisor, som skulle være tovholder i de seks aktioner, som projektet skulle indeholde.

"For at kunne skabe et mentalt åndehul og øge nærværet i hverdagen med og for alle i institutionen, har hele personalet har været på et MBSR-kursus (Mindfulness-baseret stressreduktion, red.) her har de blandt andet udforsket balancen hos sig selv mellem udadrettet og indadrettet opmærksomhed og lært mere om sig selv. Blandt andet om hvordan man skaber ro, nærvær og opmærksomhed i hverdagen. Vi skulle stille skarpt på, hvordan vi selv reagerer, når der dykkes ned i hverdagens begivenheder,” fortæller Annette Brodersen.

Kaos med larm og trætte børn

Helt konkret lærte pædagogerne blandt andet at implementere en hverdagsrutine, som gjorde det meget rarere at få alle 40 børn i fra legepladsen.

"Tidligere var der kaos med larm og trætte børn, når de kom ind fra legepladsen og skulle af med alt overtøjet. Så i stedet lavede vi en aktionsplan som gik ud på, at vi tog børnene ind i små grupper. Så havde vi voksne hver vores opgave og 'faste plads', hvor vi skulle tage os af børnene og guide dem videre. En blev ude på legepladsen med de resterende børn, en anden tog imod børnene i garderoben og hjalp dem af med overtøjet, en anden tog imod dem inde på stuen til dæmpet musik. Og det var pludselig en meget rarere hverdagssituation for alle. Børnene blev roligere, mere selvhjulpne. Tydeligt var og er det, at alle fik en langt bedre oplevelse af det stille tempo, der giver plads til at være sig selv."

Laver langdistanceblik

Annette Brodersen fortæller, at man på Sct. Georgsgården også spiser i stilhed, for som hun siger, så er det den pause børnene kan få:

"Det er ikke sådan, at man ikke kan spørge om vandet, vi leger ikke stilleleg, men der er ikke den konstante summen af larm, når vi spiser."

Til gengæld kan børnene ifølge Brodersen sidde og lave langdistanceblik, mens de nyder deres madpakker.

Sct. Georgsgårdens daginstitution deltog i Pædagogisk Markedsplads arrangeret af Frederikssund Kommune. Her præsenterede de deres projekt, og viste filmen til inspiration for flere andre institutioner. Du kan se filmen her:

https://www.youtube.com/watch?v=f9ZfiQqbq8I

Publiceret 12 September 2018 00:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.