I Sct. Georgsgårdens institution i Frederikssund har man modtaget 100.000 kroner til et projekt om indadrettet og udadrettet opmærksomhed og nærvær. Foto: Birgitte Masson

I Sct. Georgsgårdens institution i Frederikssund har man modtaget 100.000 kroner til et projekt om indadrettet og udadrettet opmærksomhed og nærvær. Foto: Birgitte Masson

Små poder får indre ro i en hektisk hverdag

Den selvejende institution Sct. Georgsgården i Frederikssund har modtaget 100.000 kroner af BUPL. Pengene er øremærket aktioner der stiller skarpt på ro, nærvær og opmærksomhed

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Den selvejende institution Sct. Georgsgården i Frederikssund har længe dyrket yoga med børnene.

Men det var først, da institutionen i oktober 2017 ansøgte BUPL’s udviklingspulje, og derfra efterfølgende modtog 100.000 kroner til et projekt om indadrettet og udadrettet opmærksomhed og nærvær, at den positive spiral begyndte.

Hverdagen var præget af mange børn på lidt plads, højt støjniveau, et øget sygefravær og mange forskelligartede opgaver. Med pengene kunne der laves en film om aktionerne, som viser hvordan opmærksomheden og nærværet udfolder sig blandt børn og pædagoger. Der blev også afsat penge til en udefra kommende supervisor, som skulle være tovholder i de seks aktioner, som projektet skulle indeholde.

"For at kunne skabe et mentalt åndehul og øge nærværet i hverdagen med og for alle i institutionen, har hele personalet har været på et MBSR-kursus (Mindfulness-baseret stressreduktion, red.) her har de blandt andet udforsket balancen hos sig selv mellem udadrettet og indadrettet opmærksomhed og lært mere om sig selv. Blandt andet om hvordan man skaber ro, nærvær og opmærksomhed i hverdagen. Vi skulle stille skarpt på, hvordan vi selv reagerer, når der dykkes ned i hverdagens begivenheder,” fortæller Annette Brodersen.

Kaos med larm og trætte børn

Helt konkret lærte pædagogerne blandt andet at implementere en hverdagsrutine, som gjorde det meget rarere at få alle 40 børn i fra legepladsen.

"Tidligere var der kaos med larm og trætte børn, når de kom ind fra legepladsen og skulle af med alt overtøjet. Så i stedet lavede vi en aktionsplan som gik ud på, at vi tog børnene ind i små grupper. Så havde vi voksne hver vores opgave og 'faste plads', hvor vi skulle tage os af børnene og guide dem videre. En blev ude på legepladsen med de resterende børn, en anden tog imod børnene i garderoben og hjalp dem af med overtøjet, en anden tog imod dem inde på stuen til dæmpet musik. Og det var pludselig en meget rarere hverdagssituation for alle. Børnene blev roligere, mere selvhjulpne. Tydeligt var og er det, at alle fik en langt bedre oplevelse af det stille tempo, der giver plads til at være sig selv."

Laver langdistanceblik

Annette Brodersen fortæller, at man på Sct. Georgsgården også spiser i stilhed, for som hun siger, så er det den pause børnene kan få:

"Det er ikke sådan, at man ikke kan spørge om vandet, vi leger ikke stilleleg, men der er ikke den konstante summen af larm, når vi spiser."

Til gengæld kan børnene ifølge Brodersen sidde og lave langdistanceblik, mens de nyder deres madpakker.

Sct. Georgsgårdens daginstitution deltog i Pædagogisk Markedsplads arrangeret af Frederikssund Kommune. Her præsenterede de deres projekt, og viste filmen til inspiration for flere andre institutioner. Du kan se filmen her:

https://www.youtube.com/watch?v=f9ZfiQqbq8I

Publiceret 12 September 2018 00:00

SENESTE TV

Året er startet godt for FC Fjordbold.

Lørdag eftermiddag vandt holdet igen, og har nu hentet fuld gevinst i begge kampe hidtil i 2019.

Men hvor sidste uges 6-1 sejr mod Albertlund IF blev hentet med flot spil og relativt overbevisende, så var der mere mudder i maskineriet i dagens hjemmekamp mod Nørrebro Futsal.

Møllegaardhallen dannede en flot ramme om kampen, og fra start lignede det igen, at Fjordbold ville spadsere sig til en overbevisende sejr, da man allerede efter tre minutters spil var foran 2-0 på mål af henholdsvis Brian Mengel og Marco Aurelio.

Men herfra mistede Fjordbold lidt gnisten og gæsterne spillede sig fint ind i kampen. På få minutter midt i første halvleg fik de også scoret to mål, og således kom gæsterne på omgangshøjde. På dette tidspunkt var kampen meget lige og bølgede frem og tilbage.

Kort før pausen fik hjemmeholdet så et vigtigt rygstød, da Marco Aurelio fik scoret til 3-2. Målet var til gengæld værd at vente på.

Brian Mengel spurtede frem i venstre side, hvorefter han spillede på tværs til Marco Aurelio, der med et elegant chip fik bolden over keeperen og i nettet.

I anden halvleg var Fjordbold fortsat ikke sprudlende som til at starte med, men de fik lukket mere ned for gæsterne, der havde vanskeligere ved at komme til afslutninger end i første halvleg.

Mål blev der ikke scoret mange af, og hjemmeholdet tillod sig endda at misse et straffespark undervejs. Men en af kampens store oplevelser var ligesom sidst Brian Mengel – og han fik lidt ro på holdet og hjemmepublikummet med målet til 4-2.

I kampens allersidste minut kom så også Morten Hauglund på scoringslisten, og dermed sluttede det 5-2. Et resultat, der får sejren til at fremstå mere overbevisende end den i virkeligheden var.

Skarphed og koncentration bliver to vigtige fokusområder, når FC Fjordbold spiller igen i den kommende weekend. Der venter nemlig København Futsal, som netop nu indtager 1. pladsen i Liga Øst. København har fortsat ikke tabt, men Fjordbold kan hænge optimismen på det faktum, at den omvendte kamp sluttede 4-4, og hvor Fjordbold i den grad var ovenpå flere gange undervejs.