Nikolaj Andersen Bischoff foran det telt, som har været hans soveværelse gennem det sidste år. Foto: Jakob Simonsen

Nikolaj Andersen Bischoff foran det telt, som har været hans soveværelse gennem det sidste år. Foto: Jakob Simonsen

Slangerups sejeste spejder: Nikolaj har sovet i telt i et år

Gennem sne, regn, blæst og sommervarme har Nikolaj Andersen Bischoff nu sovet i telt i et helt år.

Af
Jakob Frausig Simonsen

De fleste mennesker har på et tidspunkt i deres liv prøvet at sove i telt. Måske en enkelt nat eller to i løbet af en sommer engang? Måske regnede det? Måske var det den bedste tur i dit liv og måske blev du for evigt skræmt væk af utætte soveposer og gennemblødt skiftetøj. Mulighederne er mange og minderne forskellige, når vi kommer til at tale om vores erfaringer udi at tilbringe natten i det fri i ly af en teltdug.

Men uanset hvad du kan diske op med af historier, så kommer du formentlig til kort, hvis du en dag skal sammenligne erfaringer med 11 årige Nikolaj Andersen Bischoff fra Slangerup.

Han har nemlig netop gjort sig fortjent til at bære spejdernes "Snorky" mærke på sin uniform. En udmærkelse, som viser, at han har tilbragt 365 nætter i et telt. I træk!

Søster inspirerede

Nikolai Andersen Bischoff er en del af Erik Ejegod spejdergruppe i Slangerup, som han har været medlem af i 6 år. Og lysten til at være spejder har han ikke fra fremmede. Faktisk mødtes hans forældre hinanden som unge spejdere, og i dag er både far, Jens Andersen Bischoff, og Nikolajs to søstre aktive i Erik Ejegod gruppen hos spejderne i Slangerup. Og inspirationen til at gennemføre bedriften kom da også hjemmefra.

"Min søster havde gjort det, og så tænkte jeg, at det kunne jeg også godt klare," siger Nikolaj Andersen Bischoff.

Som sagt så gjort. Men selvom det har været en god oplevelse, så ser både Nikolaj og resten af familien frem til, at han igen skal have fast tag over hovedet om natten.

"Jeg glæder mig til at sove i min egen seng igen. Og så glæder min mor sig til at teltet kan blive pillet ned igen. Hun synes ikke, det er så pænt at have det stående i haven," siger han

Hvordan det overståede projekt skal fejres, ligger endnu ikke helt klart. Men Nikolaj Andersen Bischoff har ihvertfald ét beskedent ønske til den næste morgensamling hos spejderne.

"Noget med croissanter og morgenmad. Det ville være hyggeligt," slutter han

Publiceret 12 September 2018 11:52

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.