Katjas bror fik kræft: Nu har hun startet indsamlingen Campus Knækker Cancer

Frederikssund Campus nøjes ikke med at uddanne folk. Med indsamlingen Campus Knækker Cancer står man også sammen for at komme sygdommen til livs

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Katja Vittrup Carlsen var bare syv år gammel, da hendes storebror fik konstateret kræft. Hun husker, at hun syntes det var uvirkeligt. Som lille forstod hun ikke rigtigt alvoren af det. Det gjorde hun til gengæld, da lægerne i xxx kunne konstatere, at den frygtede sygdom var vendt tilbage.

I dag er hendes bror blevet erklæret rask.

"Vi har lige fået de sidste tal, og alt så godt ud. Det er en stor lettelse for hele familien," fortæller Katja og smiler.

Men Katja glemmer ikke, hvor svært det var, ikke at kunne gøre noget mens broren var syg. Så da hun i foråret fik ideen til, hvordan hun kunne hjælpe, gik det stærkt.

Jeg ville starte en indsamling på Campus Frederikssund. Vi er flere, som har haft sygdommen tæt inde på livet, eller som selv har været ramt af kræft."

"Med dette projekt føler jeg, at jeg kan udnytte sygdomsforløbet til noget positivt. Frustrationen over at jeg bare kunne se på, mens min bror var syg, er vendt til noget kontruktivt."

Stor opbakning

Det første Katja gjorde var, at henvende sig til rektor på Knord Heidi Post Dam.

"Hun var på med det samme, og anbefalede blandt andet, at jeg tog fat i elevrådet. Her var det, at min veninde Line (Vestergaard Dahl, red.) kom ind i billedet. Vi går i samme klasse. Det er dejligt at have hende med. Hun har et godt hjerte og vil rigtig gerne hjælpe til, " fortæller Katja om veninden og klassekammeraten Line.

De er ialt 13 elever, som er med i arbejdsgruppen bag Campus Knækker Cancer. Men hele Campus, som tæller over 1000 elever, kommer til at deltage i den store Campusdag fredag den 14. september, hvor en af hovedaktiviteterne er Knæk Cancer løbet. Et sponsorløb, som foregår rundt om campus, hvor elverne kan løbe penge ind til Knæk Cancer. Beløbets størrelse afhænger af, hvor mange omgange der løbes. Katja fortæller, at Frederikssund Erhverv bidrager med 5.000 kroner ved 500 km og 10.000 kroner, hvis eleverne løber ialt 1000 km ind.

Kunne ikke overvære showet

"Vi har også arrangeret en banko aften, hvor der vil være fede præmier på højkant, som er sponsoreret af virksomheder i Frederikssund og omegn, som også ønsker at støtte dette formål," fortæller Katja med begejstring i stemmen.

Bankoaftenen finder sted den 25. oktober. Billetter kan købes i døren eller på billetnet.dk. Pengene herfra vil også ubeskåret gå til Knæk Cancer. Til dette arrangement har eleverne sørget for, at der vil være live musikere og en café med forskellige snacks, kage og kaffe.

Når det store indsamlingsshow løber over skærmen lørdag den 27. oktober kl. 20 på TV 2. Vil Katja denne gang følge med i indsamlingen.

"Det kunne jeg ikke, da min bror var syg. Det var for svært at overvære showet. Så i stedet gik min familie ud at spise i stedet for. Men i år kan jeg heldigvis godt se med," siger Katja og tilføjer:

"Det betyder virkelig meget for mig, at så mange bakker op om det og gider bruge tid på det."

Publiceret 11 September 2018 00:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.