Jakob Dalsgaard med sin mor - og ejer af Frederikssund Ridecenter, Bakkegården - Birgit Dalsgaard.

Jakob Dalsgaard med sin mor - og ejer af Frederikssund Ridecenter, Bakkegården - Birgit Dalsgaard.

Bakkegården der fik vokseværk

Bedst som Birgit Dalsgaard fra Bakkegården troede, hun og ægtefællen skulle drosle ned, blev fem ponyer startskuddet til Frederikssund Ridecenter, der i dag har 100 heste opstaldet

Af
Birgitte Masson

"Vi havde tømt staldene og skulle til at leve godt, rejse og den slags, da vi blev spurgt, om vi kunne passe nogle ponyer i en uge," fortæller Birgit Dalsgaard, mens hun spoler tiden tilbage til dengang hele kvægbesætningen var afhændet, og staldene stod rungende tomme på Bakkegården i St.Rørbæk. I dag, knap 30 år, en masse heste og en landejendom med knopskydninger senere, sidder vi i landkøkkenet på Bakkegården, hvor Birgit fortæller om sin tredje alder, der tog en noget anden drejning end hun i sin vildeste fantasi havde forudset.

Julie Sylvest på Viktor sammen med underviser Alexandra Larsen

Julie Sylvest på Viktor sammen med underviser Alexandra Larsen

"Min mand havde lidt forstand på heste, da han havde været gardehusar i sin ungdom. Jeg derimod havde ikke den fjerneste forstand på dem." Men det skulle hun få, for i dag er Birgit ejer af Frederikssund Ridecenter, Bakkegården, hvor der både er hestepension, rideskole og rideklub.

"Vi fik travlt, da telefonen en dag ringede og kvinden i den anden ende af røret spurgte, om vi var hjemme, for nu red de fra Slangerup. Vi havde lige 20 minutter, til at gøre stalden hesteklar," fortæller Birgit, som tager tråden op igen. Ret hurtigt fandt hun ud af, at det da var ganske hyggeligt med lidt liv i stalden.

"Heste er hele mit liv," fortæller Cecilie Aggersbøl som har redet på Frederikssund Ridecenter i syv år. Hun kan alle navnene på hestene der står på ridecentret. Her er hun med den 12-årige pony Helkans Kahlea.

"Vi lavede en kontrakt, så ponyerne kunne få lov at blive. Men der gik ikke lang tid, før en lille pige bankede på døren for at spørge, om hendes pony også kunne stå her. Og det passede os egentlig meget godt, for min mand og jeg syntes, der var blevet lige lovligt stille her på gården, efter at besætningen var væk.

Som tiden gik, tog tingene fart. Gitte Eliassen underviste, laden fik lagt ridehusbund ind, og den ene stald efter den anden blev taget i brug. Senere blev der bygget endnu et ridehus og en ekstra stald. I dag har Frederikssund Ridecenter, Bakkegården plads til 100 heste. Frederikssund Rideklub holder også til på Bakkegården, og udover sønnen Jacob, der står for gårdens drift, er der ansat en daglig leder - Morten Haugaard, tidligere VM deltager i military, samt to dyrlægestuderende fra Ukraine og Brasilien som hjælper til i stalden. For Birgit kommer man ikke til at se med kost og trillebør.

Både unge og gamle, nybegyndere og konkurrenceryttere er repræsenteret på Frederikssund Ridecenter. Her Siri Nørlyng og ponyen Moonlight Dancer.

Både unge og gamle, nybegyndere og konkurrenceryttere er repræsenteret på Frederikssund Ridecenter. Her Siri Nørlyng og ponyen Moonlight Dancer.

"Nej, det har aldrig været mig. Men jeg har holdt meget af at køre med fodervognen," fortæller hun og tilføjer, at hun tilskriver Gitte Eliassen æren for meget af det, hun ved om hestehold. I dag holder hun sig til det administrative med sætte ridehold sammen og lave regnskaberne for undervisningen og hestepensionen.

"Det holder mig i gang," fortæller 74-årige Birgit, der på det seneste har kastet sig over endnu en ting;

"Jeg har fået mig en passion," siger hun og smiler stort;

"På mine gamle dage er jeg begyndt at spille bridge." Birgit kigger ud ad køkkenvinduet. Hun ser drømmende ud i blikket. Et par biler kører ind på gården for at sætte børn af. En hest bliver trukket ind fra fold. I det hele taget er der en hyggelig, livlig aktivitet lige udenfor stuehuset.

"Jeg har lyst til at tage på bridge-rejser. Men jeg kan ikke tage væk herfra. Det er der ikke tid til," siger Birgit konstaterende og smiler.

Publiceret 15 June 2018 12:43