Familien Krogh- Stubbe Østergaard tæller Andreas, Olivia, Liv og Villum.

Familien Krogh- Stubbe Østergaard tæller Andreas, Olivia, Liv og Villum.

Andreas og Liv flyttede fra stenbroen til Svanholm:"Storkollektiv er den ultimative boform for den moderne familie"

Selvom man er rundet af stenbroen, kan man godt komme til at elske roen langt ude på landet. Det har Andreas Krogh opdaget, efter han for to år siden flyttede til Svanholm Storkollektiv med sin familie

Af
Af Birgitte Masson

Skibby Det var længslen efter at komme tættere på naturen, leve mere bæredygtigt og være en del af et fællesskab, der gjorde, at Andreas Krogh og Liv Stubbe Østergaard efter lang betænkningstid rykkede fra stenbroen til Svanholm. To år, et barn og en masse nye bekendtskaber rigere møder Lokalavisen Andreas hjemme i deres højloftede stue i hovedbygningen på Svanholm Storkollektiv.

Her er højt til loftet i mere end en forstand. For stedet emmer af ånd og af mennesker, der har udfordret sig selv og hinanden med tanker om livet igennem de 40 år, Svanholm Storkollektiv har eksisteret. Og kollektivets mange år på bagen var en af grundene til, at Andreas og Liv valgte Svanholm som base for familien, der også tæller Olivia på fire et halvt og Villum på otte måneder.

"Vi var rundt forskellige steder på Sjælland, men da vi besøgte Svanholm, opdagede vi hurtigt, at de grove linjer var ridset op og på plads her," fortæller Andreas, mens han hælder kaffe op i store krus. Han har taget orlov fra forskerstillingen på RUC for passe familiens yngste, mens Liv er taget ind på Københavns Universitet, hvor hun er forsker indenfor migration og sundhed.

"Liv var hurtigt entusiastisk," siger Andreas og tager tråden op igen, mens han sætter sig ved spisebordet.

"Jeg skulle lige indstille mig på det. For selvom jeg kunne se, at det var et fantastisk sted, så gik mine betænkeligheder på, om vi havde mulighed for at være med til at forme livet her, uden at skulle rette for meget ind. Jeg husker, jeg tænkte, om der mon også var plads til, at komme igennem med sine meninger."

Men det var der. 3000 beslutningsforslag taler for sig selv, og var ifølge Andreas garant for, at der også var plads til nye ideer trods det, at Svanholm har eksisteret i 40 år.

I marken i bar røv

Andreas og Liv er begge født og opvokset i København, så det siger sig selv, at det var et kæmpe spring at skulle sige farvel til storbyens puls og ikke mindst familien og vennerne.

"I processen blev vi inviteret med til forskellige arrangementer, og var herude flere weekender. Det var nogle gode weekender på landet, mens vi samtidig boede i byen. Og det gav os et godt indblik i livet herude," husker Andreas. Lidt karikeret havde han i starten en forestilling om, at folk på Svanholm gik i marken i bar røv.

"Jeg fandt jo hurtigt ud af, at det var nogle ret fornuftige mennesker, som boede her," siger Andreas og smiler.

Familien Krogh-Stubbe Østergaard tog det store spring ud som kollektivister en sommerdag for to år siden, helt nøjagtigt den 1. juli 2016. Der var jordbær og frugt på træerne, Svanholms børn løb rundt på bare tæer og legede, mens de voksne hyggede sig udenfor i solen. Virkeligheden så imidlertid noget anderledes ud, da det blev vinter.

"Vores første vinter på landet var svær. Familien og vennerne var langt væk, og der er forskel på en sludder og et decideret venskab. Det tager tid at opbygge venskaber og tætte relationer," siger Andreas, og tilføjer, at de i dag har fået venskaber på Svanholm. I det hele taget er den lille familie landet sikkert på benene. Andreas og Liv oplever, at de som børnefamilie ikke er så presset i hverdagen, fordi de nu har fri, når de har fri.

"Vi har fået flere timer i døgnet. Ved at organisere sig kollektivt frigiver det tid til sig selv og familien. Oveni får man tilmed en verden af mennesker, jord, skov og bygninger med dyr, værksteder og cafe. Det er et meget dynamisk sted at være, hvor en masse menneskelige ressourcer er samlet på et sted."

Andreas fortæller, at der er fællesspisning seks dage i ugen. En gang om måneden er man med til at lave mad, og to gange er man på opvaskeholdet.

"Ellers sætter vi os bare til bordet, eller tager maden med hjem i lejligheden. Indkøb skal vi heller ikke tænke på, eller det med at stå i et supermarked og forholde os til, om vi skal betale lidt mere for at spise økologisk. Her er beslutningen truffet for os, for her spiser vi udelukkende økologisk."

Det har vist sig, at for Andreas og Liv vejer fordelene ved at være flyttet i kollektiv tungest på vægtskålen.

"Storkollektiv er for mig den ultimative boform for en moderne familie. Men jeg har altid tænkt, at jeg gerne vil bo på forskellige måder- og steder i mit liv. Så selvom jeg godt kan se, at det må være attraktivt at være gammel på Svanholm, kan jeg ikke sige, om vi også bor her om tyve år. Men det er da ikke utænkeligt."

Publiceret 12 June 2018 11:42

SENESTE TV