Det smukke Svanholm Gods huser i dag 80 voksne og 55 børn.

Det smukke Svanholm Gods huser i dag 80 voksne og 55 børn.

40 år med Svanholm Storkollektiv: Et menneskeligt og økonomisk fællesskab

Kirsten Høngsmark er en af de 9 svanholmere, som stadig er med, siden storkollektivet så dagens lys for 40 år siden. Og selvom der er sket en kollosal udvikling af stedet i årene der er gået, så er grundtanken stadig den samme

Af
Birgitte Masson

Skibby Det, som en gruppe flippere for 40 år siden havde af planer for et fælles storkollektiv på Svanholm Gods, fungerer i dag efter de oprindelige tanker, med fælleskabet som det indiskutable omdrejningspunkt.

Svanholm Storkollektiv anno 2018 fungerer nemlig stadig efter grundtanken om bl.a. fælles økonomi, fælles spisning og fælles pasning af børn. Det fortæller Kirsten Høngsmark, som er blandt de 9 svanholmere, som har været med, siden Svanholm Gods blev til et storkollektiv, bl.a. takket være en modig godsejer der turde sælge.

Kirsten Høngsmark er en blandt 11 svanholmere, som har været med lige siden Svanholm Storkollektiv blev startet for 40 år siden.

Kirsten Høngsmark er en blandt 11 svanholmere, som har været med lige siden Svanholm Storkollektiv blev startet for 40 år siden.

"Vi skrabede penge sammen, og indskød alt hvad man havde, uanset om det var meget eller lidt, og gældsatte os for 27,5 mio, kroner," fortæller Kirsten, der dermed i en alder af 26 år kunne kalde sig godsejer, og som den yngste flyttede ind i de herskabelige rammer. I dag, 40 år senere hører hun til den ældre generation på Svanholm.

"Min kæreste arbejdede i administationen her på Svanholm, så skulle jeg se ham, var jeg også nødt til at arbejde der," fortæller Kirsten der er uddannet i offentlig forvaltning og planlægning fra RUC. Hun arbejder stadig i administationen på Svanholm, men der er sket meget, siden hun første gang satte sig til rette ved skrivebordet i den højloftede hovedbygning.

"I starten havde vi jo ikke pc. Den første vi købte kostede 108.000 incl. program." Kirsten smiler.

"Nu sidder vi fire en halv medarbejder og administrerer fællesøkonomien og virksomheden. Vi laver selvangivelser for 80 mennesker, men har kun en Nem-konto," fortæller Kirsten.

Kører en stram økonomi

Sammen med ægtefællen Jes bor hun i Solbakke-villaen, komtessernes gamle villa, som godsejeren byggede til sine to ugifte søstre. I dag er den lavet om til fire lejligheder. Den ligger en kilometer fra Svanholm Gods, og det betyder, at Kirsten hver dag ved middagstid cykler hjem for at spise frokost og læse avisen, for bagefter at cykle tilbage til Svanholm og arbejde videre til ud på eftermiddagen. Ofte bliver hun, til der er aftensmad i fælleskøkkenet, om sommeren nydes den oftest udenfor. Indimellem bliver hun også hængende i fællesskabet, hvis der afholdes møde.

Økonomigruppen holder møde en gang om ugen. Her tages de politiske beslutninger vedrørende Svanholms økonomi. Fællesmødet, som er en gang om måneden, er der´ hvor man tager de store beslutninger som træffes efter konsensus-princippet.

"Vi kører en stram økonomi. Men det tjener et formål. Nogle ser fællesøkonomien som en spændetrøje, jeg ser det, som at det giver os nogle muligheder. For eksempel kunne vi sidste år købe tre el-biler og 10 el-cykler."

Der bor pt. 80 voksne og 55 børn på Svanholm. Dertil kommer ca. 10-20 volontører. Alle fastboende får udbetalt 18 pct. af sin bruttoløn, resten går ind i fælleøkonomien. Det samme gør ens formue.

"Flytter man igen, får man formuen 100 pct tilbage. Vi plejer at sige, at man ikke må have mere end 100.000-120.000 kroner i gæld. Flytter man ud efter de første fem år, flytter man med samme gæld, som man flyttede ind med. Man skal betale et indskud på 50.000 når man flytter ind, og vi har et krav om, at man skal være i A-kasse," fortæller Kirsten.

På mange områder er Svanholms struktur den samme i dag som for 40 år siden. Ligheden mellem mennesker vægtes højt. Det er, ligesom dengang, ikke dem med den højeste løn, som får tildelt den største bolig, det er til gengæld dem der har brug for mest plads, altså dermed børnefamilierne. Og det er stadig fællesskabet, som danner grundlag for Svanholms eksistens, det forpligtende og det uforpligtende. Som Kirsten slutter af med at sige;

"Fællesskabet har mange forskellige niveauer."

Publiceret 12 June 2018 10:47