Peter Thinghøj kaster håndklædet i ringen efter 17 år i bybilledet.

Peter Thinghøj kaster håndklædet i ringen efter 17 år i bybilledet.

Thinghøjs Boghandel lukker efter 17 år:"Jeg har ikke valgt kunderne fra, men folk er holdt op med at komme"

30. november lukker Peter Thinghøj sin boghandel i Frederikssund. Det sker ikke med hans egen gode vilje, men som en konsekvens af et øget netsalg og en liberalisering af bogmarkedet

Af
Jakob Markert

Frederikssund Siden 2001 har borgerne i Frederikssund kunne købe alverdens bøger i de tætpakkede lokaler hos Thinghøjs Boghandel. Først i den gamle forretning i nummer 6, og siden 2010 lidt tættere på stationen, men stadig i Jernbanegade 27.

Men den 30. november bliver de sidste reoler fjernet og butikken ryddet. Det står fast, efter at butikkens ejer, Peter Thinghøj Christiansen, indledte boghandlens ophørsudsalg onsdag.

”Det har selvfølgelig ikke været en let beslutning. Det har været mit liv. Det er det her, jeg blev udlært til, og det som jeg kan,” siger Peter Thinghøj og fortsætter:

”Vi har været bekymrede noget tid, men beslutningen om at lukke blev først truffet i sidste uge. Torsdag gik min kone hjem og kiggede regnskabet igennem. Så ringede hun til mig og sagde: Er du klar over, hvor slemt det står til? Da hun havde forklaret mig det, besluttede jeg, at så må det være det, og jeg gik samme dag i gang med at lave skilte til ophørsudsalget og lavede et opslag på Facebook.”

Netsalg og liberalisering

Det er vigtigt for Peter Thinghøj at understrege, at hvis det stod til ham, så havde boghandlen fortsat. Desværre gjorde det nuværende antal salg af bøger det bare ikke muligt.

”Jeg har ikke valgt kunderne fra. Det er folk, der er holdt op med at komme, og når det er sådan, så skal jeg jo ikke være her længere. Det kan jeg kun beklage – især på byens vegne,” siger han og begrunder sit postulat:

”De sidste par år er vores omsætning blevet dårligere og dårligere, mens vi kan se, at salg over nettet hos de store .com-virksomheder bare stiger og stiger. De fysiske butikker er ved at forsvinde. Du kan bare se på, hvad gaden her er ved at forvandle sig til. På sigt kommer det til at betyde noget for vores alles velfærd. Vi kommer simpelthen til at miste arbejdspladser, når alle pengene ryger ud af landet,” forudsiger han.

Mens stigningen i salg over nettet virkelig har gjort livet surt for Peter Thinghøj de sidste par år, så var der også allerede tidligere forhold, der gjorde forretningen vanskelig.

”Allerede i 2010 med liberaliseringen af bogmarkedet, fik vi udfordringer. Det betød, at supermarkeder og grønthandlere pludselig også måtte sælge bøger. Dengang sagde en klog mand til mig, at vi blev nødt til at levere en endnu bedre service til kunderne, og at vi skulle holde nogle arrangementer i butikken. Det har vi forsøgt, og det har måske forlænget vores levetid lidt,” forklarer Peter Thinghøj.

Ingen fremtidsplaner

Da beslutningen om at lukke blev truffet for under en uge siden, har Peter Thinghøj endnu ingen ide om, hvad fremtiden kommer til at bringe for ham.

”Nu skal vi i første omgang have tømt butikken, og derfor vil der være en masse gode tilbud nu og frem til d. 30. november. Indtil vi lukker, fungerer vi stadig som normalt. Det vil sige, at man stadig kan bestille vare hjem, som man plejer,” understreger Peter Thinghøj, men kommer så med en ting, der kunne få ham til at lukke butikken ned før:

”Hvis der er en, der vil lægge 500.000 kr., så kan vedkommende købe hele butikkens indhold. Så ville jeg aflevere nøglerne og gå ud som en glad mand,” siger han, men tænker sig så lidt om.

”Jeg har aldrig været arbejdsløs, og er heller ikke særlig god til at holde ferie. Så det bliver rigtig mærkeligt, når jeg ikke skal være her mere. Jeg plejer at joke med, at hvis der ikke er andre muligheder, så er der vel altid en gul vest og en kost, som venter. Jeg er i hvert fald ikke bange for at arbejde,” konkluderer Peter Thinghøj med et smil.

Tvivlen over den beslutning, som han nu har truffet, ligger dog også og nager i baghovedet.

”Da ophørsudsalget startede onsdag, kom der rigtig mange mennesker. Det var som i gamle dage, når vi havde travlt. I nat vågnede jeg kl. 4 om morgenen, da den skarpe sol kom ind af vinduet, og sagde til mig selv: Tænk hvis det hele pludselig vender? Er det så ikke ærgerligt at lukke nu,” spørger Peter Thinghøj sig selv, men konkluderer så:

”Gu’ er det ej. Folk har haft deres chance for at handle her.”

Publiceret 11 June 2018 13:05

SENESTE TV