DEBAT: Ingen skal tjene penge på pleje og omsorg

Susanne Bettina Jørgensen, Ventevej 6, 4050 Skibby, byrådsmedlem (S), Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Næstformand for Velfærdsudvalget;

Seneste eksempel på, at det er en dårlig ide at privatisere hjemmeplejen, har vi fra Gribskov kommune, der nu går tilbage til at have en kommunal hjemmepleje som supplement til evt. private firmaer, der også byder ind på opgaven.

Den gik altså ikke.

Nej, for det er ikke nemt at tjene penge på at levere pleje- og omsorgsopgaver, og det skal det heller ikke være.

Faktisk mener jeg som socialdemokrat, at ingen skal tjene penge på, at nogle mennesker har brug for støtte til personlig pleje og omsorg.Min holdning er klar: pleje- og omsorgsopgaver skal ikke privatiseres. Private leverandører byder kun på pleje- og omsorgsopgaver i den tro, at de kan tjene penge på det. Og når de ikke kan, lukker de ”butikken” og efterlader alle ”kunderne” til kommunen, som er forpligtiget til at træde til med det samme.

Når man har brug for hjælp til pleje, skal man ikke betragtes som en kunde. Det er uværdigt og forkert. Pleje og omsorg skal varetages af kommunen og kommunalt ansatte medarbejdere.

I Frederikssund kommune er døgnplejen den største leverandør af pleje og omsorg. Hertil har vi en række mindre private leverandører, som borgerne også kan vælge, hvis de ønsker det. For nogle borgere er det attraktivt at vælge en privat leverandør til at gøre rent, da de private leverandører må sælge tilkøbsydelser – noget som den kommunale døgnpleje ifølge lovgivningen ikke må.

Det er godt, at kunne vælge selv, men det er også en kendsgerning, at de fleste borgere, der får hjælp, ikke er i stand til at vælge.

Ingen borgere i Frederikssund skal leve med den utryghed det er, at kunne risikere, at ens ”leverandør” pludselig drejer nøglen om.

Så derfor skal vi som kommune være dygtige til at beskrive kvaliteten af og kravene til pleje- og omsorg, så private leverandører ikke fristes til at byde ind på opgaverne i den tro, at det bliver en god forretning.

For det er ikke et område, som socialdemokraterne ønsker, at der kan ”spekuleres i”.

Publiceret 08 July 2019 00:00

SENESTE TV

DEBAT: 3.d – verdens sødeste studenter

Da vores datter for nogle uger siden sprang ud som student fra Frederikssund Gymnasium, var glæden stor, men den blev hurtigt iblandet bekymring, når talen faldt på den traditionsrige vogntur med besøg i hjemmene.

Det skortede nemlig ikke på advarsler, bitre erfaringer og rædselshistorier fra nær og fjern om studenterklasser, der med druk, svineri og tøjlesløs adfærd havde hærget de små hjem, mens hændervridende forældre sagesløse så til, og utallige var derfor opfordringerne til at afvikle seancen med de vilde horder i haven og ikke under nogen omstændigheder indenfor.

Således bevæbnet med gruopvækkende øjenvidneberetninger grublede vi i nogle dage over, hvordan vi skulle gribe studenterbesøget an.

Til slut valgte vi at tage imod de nybagte studenter på præcis samme måde som alle vore andre gæster, - inden døre og uden at flytte indbo og løsøre!

Og lad det være skrevet med flammeskrift! Alle dystre spådomme og bange anelser blev gjort til skamme, for studenternes besøg var en oplevelse for livet, vi med glæde tænker tilbage på.

Smilende, fornuftige og velopdragne unge indfandt sig i god ro og orden på vores matrikel, hvorefter der blev hygget og sludret.

Alle gav høfligt hånd, både da de kom og gik, og der blev takket for maden og invitationen til at gæste vores hjem! Vi var imponerede!

3.d, - I er skønne unge mennesker, som gør jeres familier ære!

Da vi ikke kan rose jer personligt for en forbilledlig opførsel, håber vi, vores budskab når jer på denne måde. 1000 tak for jeres besøg og måde at være på!

Vi er stolte af jer og medgiver jer alle vore bedste anbefalinger!Vær altid velkomne hos os en anden gang og lykke til i livet fremover, - jer skal det nok gå godt.

DEBAT: Et fælles ansvar

Et klimafokus uden historisk fortilfælde har i den grad sat dagsordenen for en stor del af debatten ved de nu overståede valg.

Ja ja nok har spørgsmålet om indvandring stjålet det største rampelys, trods mere fokus på tonen end indholdet, men det med klimaet er jo også bare lidt mere uhåndgribeligt, lidt mindre aktuelt lige nu og så kræver det unægteligt lidt mere samarbejde fra cirka 7 milliarder andre mennesker.

Til gengæld behøver vi her ikke kun bede andre om at finde en løsning, vi får selv lov at være en del af den. For du og jeg har akkurat ligeså stort et ansvar overfor de 7 milliarder, som de hver især har overfor os.

Så med krydserne sat og fingrene krydset er det måske på tide, at overveje hvad vi selv kan gøre de næste 4 år, inden vi igen får mulighed for stemme en ny flok noble klimariddere til en plads ved den runde jord. Jeg kunne f.eks. tage mig sammen og slukke motoren, når jeg for 8. gang på en uge holder 10 min. i tomgang, og venter på at Kronprins Frederiks Bro går ned.

Og når nu bilen er slukket og dermed også den dejlige aircondition, kunne jeg jo bruge de 10 min på at bevæge mig ud i den friske luft, og bede de 30 biler der holder foran mig om at gøre det samme.

Med lidt held når jeg også at gribe et par McDonald’s-poser og en enkelt grænsehandlet dåsecola på vejen, som jeg pænt kan levere tilbage til de billister, der uheldigvis har tabt dem. Det er jo synd, hvis den gode klimasamvittighed de lige har opnået ved at stemme miljøvenligt, skal ødelægges af den slags uheld...

Det efterlader blot håbet om at både nutidens og fremtidens beslutningstagere, i disse for hvort klima så svære tider, erkender nødvendigheden af en ukuelig politisk stålsathed, og måske på 100-års dagen for all-time mesteren i denne disciplin Winston Churchills hyldest til RAF, med rette tillader sig at kopiere og omskrive hans bevingede ord til en konklusion på en samlet verdens klimaindsats.

“Aldrig har så mange haft så mange at takke for så meget”