Arkivfoto

Arkivfoto

Debat: Dæmning og sluse ved Hundested-Rørvig

Holger Skjerning, Morænevej 25, Slangerup

DEBAT Pelle Andersen-Harild rykker den 30. april for en beslutning om at udføre et 'højvandslukke' ved Kronprins Frederiks Bro.

Dette er dog kun en lappeløsning, da den jo ikke beskytter Isefjorden med Holbæk, Frederiksværk, Rørvig og Jægerspris med videre.

Den eneste løsning, der beskytter begge fjorde, er en dæmning og sluse mellem Rørvig og Hundested.

Jeg foreslog det allerede i Lokalavisen tre uger efter, at stormen Bodil i december 2013 gav store oversvømmelser.

Siden er det foreslået og begrundet fire gange i Frederiksborg Amts Avis.

Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen har i februar i år kontaktet borgmestrene i alle de berørte kommuner for at drøfte mulighederne for en sikring af vores fjorde. Men vi har ikke hørt, om de støtter den langtidsholdbare løsning eller nødløsningen ved broen i Frederikssund.

Mit forslag var dengang en dæmning med en sluse ved sejlrenden. På dæmningen kunne anlægges en vej, som skulle føres over slusen ved hjælp af en kort højbro.

Siden mine første forslag vil jeg tilføje et par vigtige ting:

Det meste af vejen er der kun tre meter dybt, så på dette stykke, ca. 2,5 km, kan der ret hurtigt etableres en dæmning. Og da dæmningen er den billigste del af projektet, kan man på denne måde få en betydelig beskyttelse af fjordene både hurtigt og billigt. Senere kan man så beslutte, om man også vil anlægge vej, sluse og højbro.

Når åbningen ud til Kattegat kun er få hundrede meter bred, vil den forsinke vandstigningen i begge fjorde, så katastrofer i fremtiden kan undgås.

Har denne løsning været diskuteret i kommunerne?

Publiceret 24 May 2019 11:57