DEBAT: Bevar VUC i Frederikssund

Rasmus Stoklund, folketingskandidat (S)

Til sommer lukker VUC i Frederikssund.

Det er enormt ærgerligt, for VUC spiller en vigtig rolle i at uddanne unge og voksne, som af den ene eller anden årsag ikke har taget den direkte vej gennem uddannelsessystemet. Er man eksempelvis ufaglært har man på VUC haft muligheden for at tage nødvendige enkeltfag, som er forudsætningen for at gå i gang med ens drømmeuddannelse.

På den måde har VUC både været vigtig for den enkelte og været en gevinst for samfundet, fordi flere via VUC har taget en uddannelse. Hidtil har 85 VUC-afdelinger spredt udover hele Danmark sikret, at der var en VUC nogenlunde tæt på de flestes bopæl. Men til sommer er det slut. Mange afdelinger lukkes og det gælder især de afdelinger, der ligger uden for de største byer. Herunder afdelingen i Frederikssund.

På de senere års finanslove har man skåret ned på VUC’s bevillinger. Samtidig har det såkaldte omprioriteringsbidrag, som årligt har skåret to procent af VUC’ernes økonomi, taget sin told.

Nu mærker vi snart konsekvensen, når VUC i Frederikssund lukker i august med mindre det lykkes at samle opbakning i Folketinget til, at der også i fremtiden skal være mulighed for at gå på VUC selvom man ikke bor i nærheden af en af Danmarks største byer.

Publiceret 18 March 2019 00:00

SENESTE TV

DEBAT: Skolepolitikken er i vejen for vores børn, folkeskole og Vinge

Fra 6. klasse skal eleverne på Ådalens Skole danne nye klasser, da de samtidig skal vælge linier med et særligt fokus.

De nuværende fire 5. klasser på skolen er overfyldte med med 25 til 27 elever pr. klasse, da de siden skolestarten er vokset med ca. en elev pr. klasse hvert år.

Derfor er det oplagt, at man efter sommerferien fordeler eleverne i fem klasser i stedet fire. Derved ville klasserne ligge tæt op af gennemsnittet for både Frederikssund Kommune og Danmark i øvrigt, og der ville være plads til nye elever, som flytter ind i Ådalens Skoles skoledistrikt, som jo dækker både byggeriet ved den gamle Oppe Sundby Skole og ikke mindst Vinge.

Men nej, byrådets uddannelsesudvalg har sagt ”nej” til at forsøge at finde pengene en ekstra klasse, efter at over 100 forældre på årgangen støttede en henvendelse til udvalget, der forklarede behovet for fem klasser efter sommerferien.

Skolen må godt lave fem klasser, men den får kun økonomi til fire.

Konsekvensen af, at vi ikke prioriterer folkeskolen, rammer flere steder.

Det går naturligvis hårdt ud over eleverne, som allerede nu lider under de store klasser, der proppes ind lokaler, der ikke bygget til 27 elever, mens lærerkontakten og mulighederne for at levere den diffentierede undervisning, som eleverne har krav på, bliver minimal.

Men vi er også nødt til at erkende, at skolepolitikken står i vejen for, at skolen kan tiltrække de lærere som den pt. mangler.

Det er ganske enkelt ikke gode arbejdsvilkår for en lærer at skulle undervise en overfyldt klasse med 27 elever.

Og så rammer det naturligvis også kommunens smertensbarn - Vinge.

Man må spørge sig selv hvor attraktivt det er at flytte til Vinge, hvis sønnike skal klemmes ind i distriksskolen som elev nr. 28 eller 29?