DEBAT: Uholdbare mavefornemmelser contra virkeligheden

Poul Erik Skov Christensen, byrådsmedlem (A)

Når byrådsmedlemmerne skal tage stilling til fart på byernes og oplandets veje, man kan mene meget om dette tema. Jeg finder, at et fornuftigt afsæt er, hvad kan udledes af virkelighedens statistiske kendsgerninger?

Ser vi på tilgængelige statistikker over dræbte og tilskadekomne fodgængere, er virkeligheden, at den mindste gruppe af fodgængere overhovedet, der kommer til skade eller dør i trafikken, er under 6 år. Det er naturligvis forfærdelig når det sker, og vi skal hele tiden arbejde for færre trafikdrab og tilskadekomne. Den gruppe, der statistisk rummer flest dræbte og tilskadekomne blandt fodgængere er over 75 år, dernæst følger gruppen af fodgængere mellem 7 og 17 år.

Ser man på antallet af cyklister, der er dræbt eller tilskadekomne i trafikken er den gruppe der markerer sig for de største antal, cyklister mellem 35 og 64 år.

Vi bør vel også erindre hinanden om, at når vi taler om ulykker med lastbiler, så er mere end hver tredje dræbte og tilskadekommen i den type trafikulykker, at finde blandt de såkaldte bløde trafikanter.

Den tilgængelige statistik er meget mere omfattende, ovenstående blot nævnt for at signalere, at udfordringer for at sikre, sikker trafik, i virkeligheden er meget komplekse. I tillæg hertil har vi motorcykler og scootere og nu El løbehjul, El skateboards og Elcykler i trafikken. Mange forskellige typer trafikanter, som vi skal etablere sikker vejnet for. Det kræver omtanke.

I teknisk udvalg har et borgerligt flertal stemt imod, at sænke farten på enkelte vejstrækninger.

For mig er det umådelig trist, at et flertal øjensynlig baserer synspunkterne på egne mavefornemmelser, i stedet for tilgængelige facts.

En uomtvistelig kendsgerning er: Fart Dræber!

Det viser al erfaring.

Publiceret 12 February 2019 10:12

SENESTE TV

Bro gør Hornsherred attraktivt: Investor vil bygge 100 boliger

Ikast-firmaet Klimahuse A/S har en ny udstykning med omkring 100 boliger på vej ved Selsøvej i Skibby. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Forslaget til en lokalplan for området er netop sendt til Frederikssund Kommune, oplyser Claus Keld Hansen, som er medejer af Klimahuse A/S til avisen.

Rejsegilde fejret med pølser og kakao

"Det er den bro, der kommer, som gør, at vi har kigget på den side af fjorden - det at man lige pludselig kan ramme Rådhuspladsen i København på tre kvarter, som nogle siger - eller det bliver i hvert fald væsentligt hurtigere end at køre omkring Roskilde. Skibby er en driftig by med en fantastisk natur, og der er alt det, man som familie har brug for, med nyt børnehus, skole og butikker," siger Claus Keld Hansen fra Klimahuse A/S til Frederiksborg Amts Avis.