Arkivfoto

Arkivfoto

Debat: Øv øv øv - endnu et 'vingeskudt' projekt

Kirsten Bjarnø og Ole AbildgaardVentevej 5 Frederikssund

DEBAT Det er med stor ærgrelse, vi må læse, at byrådet, godt nok med et meget snævert flertal, har besluttet at sælge Fiomagrunden til bebyggelse.

Vi har i mange år glædet os til at få et stort bibliotek på grunden i midtbyen, og har troet at den sag for længst var besluttet. Det er derfor svært at forstå, at man nu griber til at sælge ud af 'arvesølvet', og fjerner muligheden for at bevare en vigtig del af byens historie. Dette angiveligt på grund af kuldsejlede/fejlslagne projekter (Vinge og idrætsbyen).

Vi har en enestående mulighed for at få skabt et kulturelt centrum på netop denne grund. Bibliotek/kulturværk i de ikoniske bygninger. Se blot hvad man har fået i Helsingør med Værftet og i Hillerød med Klaverfabrikken. De trækker linjer til byernes historie, og er blevet til spændende steder, hvor folk strømmer til aktiviteter og arrangementer.

På Fiomagrunden er der plads til bibliotek og kulturværk. Der er plads til parkering – og der er også plads til f.eks. at etablere en gårdhave med bogcafé og legeplads for børn. Vi kunne få et levende og spændende hjørne i forlængelse af de øvrige aktiviteter i området – skolen, kirken, El-værket og præstegården.

Det er meget vigtigt, at netop biblioteket ligger centralt i midtbyen, så det forbliver let tilgængeligt for alle. Ydermere vil placering af et bibliotek/kulturværk på Fiomagrunden være medvirkende til at styrke livet/forretningslivet i gågaden. Et salg til bygning af boliger vil betyde begrænsning af kulturelle aktiviteter af hensyn til beboerne.

Der er røster fremme om, at unge ikke læser bøger – mon ikke det er en skrøne? Hvis vi fjerner muligheden for og lysten til at komme på biblioteket, så bliver det blot en selvopfyldende profeti. Vi skal sørge for at fremme og bevare læselysten ved at have et attraktivt bibliotek. Biblioteket er jo heller ikke bare bøger – det er musik, kultur, billedkunst, dannelse, uddannelse, inspiration, vejledning, IT, aktivitetsrum og meget mere.

Vi synes, det er pokkers ærgerligt at vi, hvis ikke vi får bremset salget, kan se frem til endnu en lang og opslidende debat om en ny placering af biblioteket, og åbenbart også en debat om nødvendigheden af et bibliotek. En debat, der burde være helt overflødig.

Så vores opfordring er: STOP SALGET og få gang i projekteringen af bibliotek/ kulturværk på Fiomagrunden. Gerne i dialog med borgerne.

Publiceret 14 December 2018 00:00