DEBAT: Har vi virkelig så travlt?

Poul Erik Skov Christensen, Fyrrebakken 7, 3600 Frederikssund

Poul Erik Skov Christensen, Fyrrebakken 7, 3600 Frederikssund

Byrådet skal behandle et forslag om at sælge Fioma-grunden.

Der tegner sig et spinkelt flertal for at sælge området og lade en eller anden bygge boliger.Holdningerne til det område i kommunen er mangfoldige og har været debatteret i mange år.

Med afsæt i det budgetforlig, der netop er indgået samt de gennemførte og kommende salg af kommunale ejendomme, er sandheden den, at et her og nu salg af Fioma grunden ikke er nødvendig for at stabiliserer kommunen økonomi.

Vi har altså tid til at tænke os om. Og jeg kan ikke forstå, hvorfor vi ikke gør det.

Jo mere jeg tænker over processen og områdets mulige betydning for vor kommune og by, jo mere overbevist bliver jeg om, at vi i byrådet bør inddrage borgerne i beslutningen om, hvordan området skal udvikles.

Mange byer rundt i Danmark har med held indarbejdet gamle fabriksbygninger i deres byudvikling – gjort det til kulturelle kraftcentre, der også er med til at tiltrække nye borgere, hvor man kan samles om store og små kulturelle oplevelser.

Den mulighed skal vi ikke spille os af hænde. Der tales og skrives voldsomt meget om borgerinddragelse, jeg syntes, at vi netop med denne centrale beliggende grund i byen, anstændigvis bør inddrage borgerne i et projekt om, hvad vi i fællesskab kan udvikle området til.

Boliger skal vi nok få nok af her i kommunen, ganske som i andre kommuner.Men nu har vi en enestående chance for, at inviterer borgere og foreninger til, at være med til at gøre en forskel og tegne fremtiden for Frederikssund kommune.

Vi har vel ikke så travlt, at vi ikke har tid til at tænke os om.?

Publiceret 31 October 2018 00:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.