Maria Katarina Nielsen, Radikale Venstre

Maria Katarina Nielsen, Radikale Venstre

DEBAT: Kortsigtet at sælge Fioma

Maria Katarina Nielsen, byrådsmedlem for Radikale Venstre (B)

Maria Katarina Nielsen, byrådsmedlem for Radikale Venstre (B)

Frederikssund har potentialet til at blive en levende og spændende by med et blomstrende erhvervsliv, hvor unge har lyst til at blive boende og hvor børnefamilier har lyst til at flytte til.

Desværre vil et flertal af byrådet bestående af Venstre, DF og Konservative gøre potentialet mindre ved at sælge Fioma til boliger uden at tænke det ind i større sammenhæng.

Vi kan altid bruge flere billige boliger i midtbyen fx ungdomsboliger, men vi har brug for en helhedsplan for bymidten, som beskriver, hvordan man vil koble handelsliv, kultur og beboelse sammen.

Vi har brug for en debat: Borgere, erhvervsliv, foreninger og politikere imellem om hvordan vi skaber en spændende bymidte med hovedbibliotek, kulturakse og spændende byudvikling.

Tomme forretninger i gågaden og Bløden, som lige nu i højere grad er en parkeringsplads end en et grønt kulturelt indspark til bybilledet, er blot eksempler på behovet for nye visioner for bymidten.

Gjethuset i Frederiksværk og kulturværftet i Helsingør er eksempler på projekter, som kunne være spændende at arbejde videre med i forbindelse med Fioma.

Der findes helt sikkert en masse andre ideer for Fioma og resten af bymidten, som fortjener at blive hørt og diskuteret.

Derfor skal vi vente med at afhænde Fioma, indtil vi har fået lavet en samlet plan. Byudvikling er et langsigtet projekt, som koster penge, vi ikke har nu. Men en svær økonomisk situation må ikke blive et argument for kortsigtede løsninger.

Vi skal selvfølgelig være økonomisk ansvarlige, men grundet gamle bygninger og forurening vil salg til boliger på Fioma give meget få penge i kassen sammenlignet med det potentiale, som Fiomagrunden har.

Vi har brug for visioner – ikke kortsigtede løsninger.

Publiceret 29 October 2018 00:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.