DEBAT: Politikerne har sparet alle børns Bus Per væk

Lars Eitman, Gyldenstens Vænge, Frederikssund

Alle børn i Frederikssund kommune kender Bus Per.

Per har igennem de sidste 17 år arbejdet i kommunen som buschauffør og naturvejleder.

Per har igennem årene været en kæmpe gave for tusindvis af kommunens børn. Per kommer med sin store bus og henter børn og voksne i daginstitutioner, i SFOer eller skoler.

Herefter går turen, efter eget ønske, ud i naturen. Her giver Per, i sin rolle som naturvejleder, børn i alle aldre en helt unik oplevelse i denne smukke naturrige Fjordkommune.

Per har en helt særlig evne, til at fange børnene og formidle viden om naturen, gennem sine lege og historier. Børnene er vilde med Per! Per brænder for sit job som naturvejleder og chauffør. Denne begejstring smitter af på vores børn, så vi forældre kan med rette sige, at vores børn med glæde kommer hjem fra ture med Per og fortæller om deres oplevelser.

Det skal tilsyneladende være slut nu i Frederikssund Kommune.

Desværre har politikkerne i kommunen besluttet, at der ikke er råd til Bus Per længere.

Politikkerne har besluttet, at Bus Per skal spares væk fra næste år. Således er Per er en del af besparelserne i Budget 2019-2022, som politikerne netop har vedtaget. Per og hans bus koster anslået kommunen ca. 700.000 kr. En dråbe i havet ift. Kommunens andre udgifter.

Hvorfor er det børnene, der skal straffes for kommunes anstrængte økonomi?

Hvorfor er det ikke vigtigt for politikerne, at prioriterer disse fantastiske naturoplevelser for vores børn i kommunen?

Heldigvis, mener rigtig mange mennesker, at denne besparelse er fuldstændig vanvittig.

Dette ses tydeligt, på en underskriftindsamling på skrivundernet.dk.

Her har næsten 700 mennesker på ganske få dage, skrevet under i protest mod politikernes beslutning. Siden har også fået 717 anbefalinger på FB og er blevet delt utallige gange.

Ligeledes har rigtig mange mennesker samme sted, skrevet positive kommentarer på Pers arbejde. Men denne underskriftindsamling, er ikke kommet frem til alle Frederikssund borgerne.

Derfor….Hjælp vores børn i kommunen og protester imod politikernes beslutning, ved at gå ind på: https://www.skrivunder.net/hjalp_med_at_bevare_bus_per og skriv under.

Forhåbentlig kan politikerne indse, at Bus Per er et meget værdsat tilbud for kommunens børn og ændre deres åbenlyse forkerte beslutning om at fjerne Bus Per og hans Buskoncept.

Publiceret 26 October 2018 00:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.