DEBAT:

Hvor er alle mine vilde bier blevet af?

Chi-lun Ella Bølling Jensen, Lyngerupvej, Gerlev

Sidste år skulle jeg have repareret en faskine og en sandfangbrønd, som stod lige op ad den 70 år gamle betonterrasse i husets hjørne. Terrassen ville jeg så gerne have væltet – og kloakmesteren sørgede for, at der kom en mand med en Bob Cat – og snart var terrassen fortid. Og jorden strøet ud over forhaven.

Sagen er, at jeg havde en plan. Nu, hvor terrassen var væk, og jord og grus strøet over græsset, så vilde blomster kunne gro der, tænkte jeg, det måtte være den perfekte måde at tiltrække vilde bier til haven.

Og det blev en sand fryd af forskellige travle vilde bier, som foretrak haven. For at nævne nogle: Murbier, buksebier, bladskærerbier, lille brun humlebi, stor mørk jordhumle, med rød hvid og orange hale, svirrefluer og humlefluer osv. osv. Planen var lykkedes!

Først i august måned, lige før de vilde humlebidronninger skulle ud og parre sig og føre slægten videre, lige sådan en dejlig solrig formiddag åbnede jeg terrassedøren ud til haven og opdagede, at den mangfoldige summen pludselig var helt væk. Ingen summen, ingen bier overhovedet. Jeg gik en tur rundt i haven, og så et par jordhumlebier, som lå på jorden og rodede rundt. Noget grumt var hændt – men hvad?

Jeg tog cyklen og kørte en tur, og lige sådan cirka 100 m fra mig kunne jeg se, at på kartoffelbondens mark var planterne endnu våde af sprøjtning, og kartoffelplanterne godt i gang med at nedvisne. Der er sikkert brugt Reglone med Diquat (et af nedvisningsmidlerne – et pesticid som er farligt for bier ) Der står en advarsel på dunken!

Lige i kanten af den nedvisnede mark i en smal stribe, havde bonden sået vilde blomster – helt sikkert i en god mening - men bierne ved jo ikke, hvor det er farligt at sætte sig.

I år på nuværende tidspunkt har jeg kun set ganske få vilde bier i min have - det er sørgmodigt.

Det er jo muligt at dyrke godt uden kemi. Det har afdøde dr. Ibrahim Abouleish i Egypten bevist. Han har dyrket biodynamisk i snart 40 år med succes.

Hundredetusindvis af bønder i Indien har begået selvmord på grund af gæld for pesticider, kunstgødning og GMO.

Binita Shah, en indisk kvinde, har lært bønderne at dyrke biodynamisk. Hun rejser rundt. Genopretter jordens frugtbarhed med kompost. Bønderne har indset de store, gode resultater med den dyrkningsform. De er økonomisk ovenpå, og de er stolte bønder igen.

Hun har udlært mange hjælpere, der underviser videre.

Jeg tror, vi kunne gøre det samme i Danmark og hjælpe bønderne med at dyrke uden kemi.

Publiceret 11 May 2018 10:00

SENESTE TV

Året er startet godt for FC Fjordbold.

Lørdag eftermiddag vandt holdet igen, og har nu hentet fuld gevinst i begge kampe hidtil i 2019.

Men hvor sidste uges 6-1 sejr mod Albertlund IF blev hentet med flot spil og relativt overbevisende, så var der mere mudder i maskineriet i dagens hjemmekamp mod Nørrebro Futsal.

Møllegaardhallen dannede en flot ramme om kampen, og fra start lignede det igen, at Fjordbold ville spadsere sig til en overbevisende sejr, da man allerede efter tre minutters spil var foran 2-0 på mål af henholdsvis Brian Mengel og Marco Aurelio.

Men herfra mistede Fjordbold lidt gnisten og gæsterne spillede sig fint ind i kampen. På få minutter midt i første halvleg fik de også scoret to mål, og således kom gæsterne på omgangshøjde. På dette tidspunkt var kampen meget lige og bølgede frem og tilbage.

Kort før pausen fik hjemmeholdet så et vigtigt rygstød, da Marco Aurelio fik scoret til 3-2. Målet var til gengæld værd at vente på.

Brian Mengel spurtede frem i venstre side, hvorefter han spillede på tværs til Marco Aurelio, der med et elegant chip fik bolden over keeperen og i nettet.

I anden halvleg var Fjordbold fortsat ikke sprudlende som til at starte med, men de fik lukket mere ned for gæsterne, der havde vanskeligere ved at komme til afslutninger end i første halvleg.

Mål blev der ikke scoret mange af, og hjemmeholdet tillod sig endda at misse et straffespark undervejs. Men en af kampens store oplevelser var ligesom sidst Brian Mengel – og han fik lidt ro på holdet og hjemmepublikummet med målet til 4-2.

I kampens allersidste minut kom så også Morten Hauglund på scoringslisten, og dermed sluttede det 5-2. Et resultat, der får sejren til at fremstå mere overbevisende end den i virkeligheden var.

Skarphed og koncentration bliver to vigtige fokusområder, når FC Fjordbold spiller igen i den kommende weekend. Der venter nemlig København Futsal, som netop nu indtager 1. pladsen i Liga Øst. København har fortsat ikke tabt, men Fjordbold kan hænge optimismen på det faktum, at den omvendte kamp sluttede 4-4, og hvor Fjordbold i den grad var ovenpå flere gange undervejs.