DEBAT:

Hvor er alle mine vilde bier blevet af?

Chi-lun Ella Bølling Jensen, Lyngerupvej, Gerlev

Sidste år skulle jeg have repareret en faskine og en sandfangbrønd, som stod lige op ad den 70 år gamle betonterrasse i husets hjørne. Terrassen ville jeg så gerne have væltet – og kloakmesteren sørgede for, at der kom en mand med en Bob Cat – og snart var terrassen fortid. Og jorden strøet ud over forhaven.

Sagen er, at jeg havde en plan. Nu, hvor terrassen var væk, og jord og grus strøet over græsset, så vilde blomster kunne gro der, tænkte jeg, det måtte være den perfekte måde at tiltrække vilde bier til haven.

Og det blev en sand fryd af forskellige travle vilde bier, som foretrak haven. For at nævne nogle: Murbier, buksebier, bladskærerbier, lille brun humlebi, stor mørk jordhumle, med rød hvid og orange hale, svirrefluer og humlefluer osv. osv. Planen var lykkedes!

Først i august måned, lige før de vilde humlebidronninger skulle ud og parre sig og føre slægten videre, lige sådan en dejlig solrig formiddag åbnede jeg terrassedøren ud til haven og opdagede, at den mangfoldige summen pludselig var helt væk. Ingen summen, ingen bier overhovedet. Jeg gik en tur rundt i haven, og så et par jordhumlebier, som lå på jorden og rodede rundt. Noget grumt var hændt – men hvad?

Jeg tog cyklen og kørte en tur, og lige sådan cirka 100 m fra mig kunne jeg se, at på kartoffelbondens mark var planterne endnu våde af sprøjtning, og kartoffelplanterne godt i gang med at nedvisne. Der er sikkert brugt Reglone med Diquat (et af nedvisningsmidlerne – et pesticid som er farligt for bier ) Der står en advarsel på dunken!

Lige i kanten af den nedvisnede mark i en smal stribe, havde bonden sået vilde blomster – helt sikkert i en god mening - men bierne ved jo ikke, hvor det er farligt at sætte sig.

I år på nuværende tidspunkt har jeg kun set ganske få vilde bier i min have - det er sørgmodigt.

Det er jo muligt at dyrke godt uden kemi. Det har afdøde dr. Ibrahim Abouleish i Egypten bevist. Han har dyrket biodynamisk i snart 40 år med succes.

Hundredetusindvis af bønder i Indien har begået selvmord på grund af gæld for pesticider, kunstgødning og GMO.

Binita Shah, en indisk kvinde, har lært bønderne at dyrke biodynamisk. Hun rejser rundt. Genopretter jordens frugtbarhed med kompost. Bønderne har indset de store, gode resultater med den dyrkningsform. De er økonomisk ovenpå, og de er stolte bønder igen.

Hun har udlært mange hjælpere, der underviser videre.

Jeg tror, vi kunne gøre det samme i Danmark og hjælpe bønderne med at dyrke uden kemi.

Publiceret 11 May 2018 10:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.