DEBAT:

Hvor er alle mine vilde bier blevet af?

Chi-lun Ella Bølling Jensen, Lyngerupvej, Gerlev

Sidste år skulle jeg have repareret en faskine og en sandfangbrønd, som stod lige op ad den 70 år gamle betonterrasse i husets hjørne. Terrassen ville jeg så gerne have væltet – og kloakmesteren sørgede for, at der kom en mand med en Bob Cat – og snart var terrassen fortid. Og jorden strøet ud over forhaven.

Sagen er, at jeg havde en plan. Nu, hvor terrassen var væk, og jord og grus strøet over græsset, så vilde blomster kunne gro der, tænkte jeg, det måtte være den perfekte måde at tiltrække vilde bier til haven.

Og det blev en sand fryd af forskellige travle vilde bier, som foretrak haven. For at nævne nogle: Murbier, buksebier, bladskærerbier, lille brun humlebi, stor mørk jordhumle, med rød hvid og orange hale, svirrefluer og humlefluer osv. osv. Planen var lykkedes!

Først i august måned, lige før de vilde humlebidronninger skulle ud og parre sig og føre slægten videre, lige sådan en dejlig solrig formiddag åbnede jeg terrassedøren ud til haven og opdagede, at den mangfoldige summen pludselig var helt væk. Ingen summen, ingen bier overhovedet. Jeg gik en tur rundt i haven, og så et par jordhumlebier, som lå på jorden og rodede rundt. Noget grumt var hændt – men hvad?

Jeg tog cyklen og kørte en tur, og lige sådan cirka 100 m fra mig kunne jeg se, at på kartoffelbondens mark var planterne endnu våde af sprøjtning, og kartoffelplanterne godt i gang med at nedvisne. Der er sikkert brugt Reglone med Diquat (et af nedvisningsmidlerne – et pesticid som er farligt for bier ) Der står en advarsel på dunken!

Lige i kanten af den nedvisnede mark i en smal stribe, havde bonden sået vilde blomster – helt sikkert i en god mening - men bierne ved jo ikke, hvor det er farligt at sætte sig.

I år på nuværende tidspunkt har jeg kun set ganske få vilde bier i min have - det er sørgmodigt.

Det er jo muligt at dyrke godt uden kemi. Det har afdøde dr. Ibrahim Abouleish i Egypten bevist. Han har dyrket biodynamisk i snart 40 år med succes.

Hundredetusindvis af bønder i Indien har begået selvmord på grund af gæld for pesticider, kunstgødning og GMO.

Binita Shah, en indisk kvinde, har lært bønderne at dyrke biodynamisk. Hun rejser rundt. Genopretter jordens frugtbarhed med kompost. Bønderne har indset de store, gode resultater med den dyrkningsform. De er økonomisk ovenpå, og de er stolte bønder igen.

Hun har udlært mange hjælpere, der underviser videre.

Jeg tror, vi kunne gøre det samme i Danmark og hjælpe bønderne med at dyrke uden kemi.

Publiceret 11 May 2018 10:00

SENESTE TV