DEBAT:

Vi sparer os ihjel

Niels Martin Viuff, byrådsmedlem (S), entreprenør Jeg har nu siddet i Frederikssund byråd i mere end fire måneder, og det har været en blandet fornøjelse, må jeg tilstå. Jeg satte mig forventningsfuld i byrådsstolen med en ikke-politisk vinkel, klar til at se på mulighederne for at udvikle vores fantastiske kommune. Jeg er nemlig ikke politiker. Jeg er iværksætter. Jeg er vant til at skabe omsætning og vækst. Det er derfor en prøvelse for mig at skulle sidde til hvert enkelt møde og finde på nye måder at spare. Nu skal græsset ikke længere klippes så tit, der skal fejes mindre i bymidterne, lygtepælene skal slukkes om aften og så videre. Det er til at blive decideret træt af. Hvor er motivationen for at skabe indtægter? Hvorfor sidder vi i udvalgene og arbejder ud fra et sparekatalog og ikke et katalog med inspiration til, hvordan vi kan skabe øgede indtægtskilder? Jeg har svært ved at se, hvordan vi får flere skatteydere til kommunen ved at spare vores skoler, idrætsfaciliteter og bymidter sønder og sammen. Vi er i gang med at spare os ihjel. Hvis det at være politiker handler om at kunne svinge en sparekniv, så er der noget galt med systemet. Vi har brug for initiativrigdom og økonomisk sans. Det nytter intet at hælde en masse millioner i et hul på en mark i Vinge, bukke og beklage og så køre den helt store sparemaskine hen over borgerne. Jeg vil skabe øgede indtægter til kommunen for 50 mio. kr. Det er lige så godt som at spare 50 mio. kr. men meget sjovere. Jeg vil derfor gerne appellere til, at vi - byrådsmedlemmer og administrationen - ændrer fokus i denne svære situationen for Frederikssund Kommune og begynder at tænke i muligheder for at få penge i kassen, uden at borgerne skal opleve så markante forringelser i de kommunale tilbud, som der er lagt op i budgetprocessen.

Publiceret 09 May 2018 11:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.