DEBAT:

Rygte der ikke vil dø

Bjørn Tving Stauning, Jernbanegade 29 D, Frederikssund For en nysgerrig og forholdsvis fredelig borger, er det umulig at finde hoved og hale i Vinge-forløbet. Pelle Andersen-Harilds (Enh) kritik af borgmester John Schmidt Andersen (V) er af en kaliber, man sjældent oplever i en byrådsal. Derfor er det svært at forstå, hvorfor borgmesteren ikke anlægger injuriesag for at imødegå de gentagne beskyldninger om, at han skulle være involveret i ulovligheder. I stedet kommer et andet byrådsmedlem borgmesteren til undsætning og irettesætter Andersen-Harild for lemfældige omgang med begrebet “ulovligheder”. Begrundelsen er, “at det finder vi aldrig ud af - for det bliver ikke undersøgt”. En sådan logik findes ikke i en retsstat. Det er utilfredsstillende, at en borgmester overhovedet kan mistænkes for at have været involveret i ulovligheder. Hvis vores John Schmidt Andersen ikke vil tage risikoen og stævne Andersen-Harild for overlagte, injurierende og æreskrænkende påstande, er det nærliggende at tro, at der er noget om snakken. Hvis en domstol pure frikender John Schmidt Andersen for at have begået ulovligheder, bør det på den anden side få konsekvenser for Pelle Andersen-Harilds fremtid som byrådsmedlem. Jeg bryder mig personligt lige så lidt om udokumenterede beskyldninger, som borgmestre, der ikke overholder loven.

Publiceret 03 May 2018 10:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.