DEBAT:

Frederikssund bør få flere penge fra udligningsordning

Michael Tøgersen, Byrådsmedlem (V), Vores kommune står for knap 10 % af arealet i Region Hovedstaden, som består af 29 kommuner, men vi er kun godt 2 % af indbyggerne. Man kan gøre sig den betragtning, at 2 % af borgerne skal betale skat til at vedligeholde 10 % af arealet, sådan lidt groft sagt. Vores adskilthed bliver ikke mindre af, at vi er opdelt af en fjord, men det kan en ekstra bro forhåbentlig hjælpe lidt på. Prøv at sammenligne med Glostrup. De er halvt så mange som vi, på et areal på kun 5 % af vores, altså 1/20. Deres befolkningstæthed er således ca. 10 gange større end vores. Hvis de laver en svømmehal, så bruger alle borgere i kommunen den, og alle er glade. Hvis vi laver en svømmehal her i kommunen, så er de 3 andre gamle hovedbyer negative, og det gælder med rigtig mange andre tiltag her i kommunen. Vi glemmer nok at glæde os over al den herlige plads, flotte natur, de smukke fjorde og den relativ begrænsede biludstødning vi har. Vi er desværre en del optaget af alt det, vi ikke har. Alle synes, at de andre bliver prioriteret højere, og alle udenfor Frederikssund synes, Frederikssund bliver prioriteret højest. Skal vi slet ikke prioritere Frederikssund højest for ligesom at have en hovedby, spørger nogle? Det mener en del, vi skal, så vi får lidt af et attraktivt fyrtårn med butikker, shoppingcenter, biografer, bilforhandlere, byggemarkeder, restauranter mm. mens mange andre mener, at alt skal fordeles helt lige. Her er ganske enkelt bare forskellige interesser, som generelt er genstand for rigtig meget utilfredshed. En del i Skibby vil hellere kædes sammen med Lejre Kommune. En del i Slangerup vil gerne lægges sammen med Hillerød. En større del af den kommunale udligningspulje, som jo netop skal sikre mere ensartethed, vil ikke bare være rimelig, men også kunne medvirke til at skabe en mere homogen kommune med flere glade borgere. Da ordningen er til revision netop nu, bør vi kaste os ind i kampen for en større andel.

Publiceret 15 April 2018 00:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.