DEBAT:

En levende havn - en levende by

Niels Martin Viuff, byrådsmedlem, Socialdemokratiet Da Frederikssund for mere end 200 år siden overtog købstadsrettighederne fra Slangerup var det i høj grad med tanke på, at Frederikssund skulle være en havneby. Det ligger så at sige i Frederikssunds dna at være en havneby. Derfor er det også en særdeles trist affære at se vores havn i dag. Den er stendød, og det ligger mig meget på sinde. Der kæmpes på flere fronter for at skabe et levende Frederikssund, men for at kunne skabe liv er vi også nødt til at kigge på, hvad vi gør med havnen. FNI har været dygtige til at få skabt grobund for et havnebad, og det bakker jeg 100 % op om. Det er et flot stykke arbejde, som kommunen også har bakket op om. Det er herligt, men vi skal tænke den videre. Jeg har en drøm om, at vi hæver barren og tænker større i Frederikssund, at vi bliver mere ambitiøse. Vi skal skabe en af landets bedste havne lige her i Frederikssund. En havn med at aktivt og spændende miljø. En havn der tiltrækker lokale borgere og gæster udefra. En havn der fungerer som et hjerte, hvorfra livet kanaliseres ud i resten af byen. Et havnebad er en start, men hele havnen skal efter min mening tænkes forfra. Jeg ønsker jeg at lave en plan for havnen med et så stort ambitionsniveau, at vi kan gøre projektet egnet til at få tilskud fra fonde. Sammen med de bedste arkitektoniske hjerner og støtte fra FNI synes jeg, vi skal komme i gang med at kigge på løsninger, som kan forvandle den tomme havn til den levende havn. En levende havn vil nemlig give en levende by. Og det fortjener Frederikssund.

Publiceret 15 April 2018 00:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.