DEBAT:

Mere tillid til offentligt ansatte

Rasmus Stoklund (S) folketingskandidat Igennem flere uger har jeg haft annoncer i Frederikssund Lokalavis med et budskab om, at der bør være ”mere tillid til offentligt ansatte”. I en annonce er der ikke plads til uddybning, og derfor har nogen læsere måske tænkt: ”Hvad mener han egentlig med den annonce?” Derfor denne forklaring. Igennem flere år har man i den offentlige debat ofte kunne få indtryk af, at den offentlige sektor var ineffektiv. Konstant er der blevet skåret ned, indført nye kontrolmekanismer og dokumentationskrav. Samtidig er der blevet mindre tid til, at pædagoger, sosu-hjælpere, læger, lærere, socialrådgivere, politibetjente og mange andre offentligt ansatte kan bruge tid på at være sammen med borgerne. Men når man møder offentligt ansatte med kontrol og mistillid, så glemmer man, at de fleste offentlig ansatte jo netop har valgt deres fag, fordi de gerne vil pleje, undervise eller på anden vis hjælpe og udvikle mennesker og være til gavn for samfundet. De er motiveret af at gøre en forskel for andre mennesker, men den motivation svækkes, hvis de konstant føler sig mistænkeliggjort af kontrolskemaer og dokumentationskrav. Hvis man styrer den offentlige sektor alene ved at se på et regneark, så er det for nemt at skære alt det væk, der handler om relationer og menneskelig kontakt. Konsekvensen er, at pædagogerne i børnehaven mangler tid til det enkelte barn, fordi normeringerne forringes. Social- og sundhedshjælperen har ikke tid til at gøre andet end det, der står i skemaet hos den borger, der modtager hjemmehjælp, og der er ikke tid til en snak om vind og vejr, som kunne betyde en verden til forskel for borgere, som sjældent kommer hjemmefra og ofte kan være ensomme. Og i stedet for, at politibetjente kunne have et solidt lokalkendskab og holde øje med de unge, der er ved at komme på afveje, så centraliserer man politistationerne i store enheder og mister den lokale forankring. Ganske som det netop er sket i Frederikssund. Lektor Hans Henrik Knoop fra institut for pædagogik og uddannelse udtalte for et par år siden til Ugebrevet A4, at ”hvis de offentligt ansatte føler, at der ikke er tillid til dem, skaber det en atmosfære af afmægtighed, og det spreder sig til de borgere, de har kontakt med.” Det er en stor risiko, for hvis de offentligt ansatte føler de ledes med mistillid, så mister de motivationen, og det kommer vi alle til at mærke konsekvensen af.

Publiceret 14 April 2018 01:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.