DEBAT:

Venstre og Vinge

Klaus Hækkerup, fhv. MF (S), Strandhøjen 14 3600 Frederikssund I Lokalavisen skriver Venstres Michael Tøgersen 15. marts om Vinge, at byrådet har brugt mange timer på at evaluere forløbet og at det nu gælder om at se fremad. Jeg er enig i, at Kommunen skal arbejde videre med udbygningen i Vinge i mindre og mere overskuelige etaper og prøve at tiltrække nye investorer, både offentlige og private. Men jeg forstår godt, at potentielle investorer er tilbageholdende i forhold til Frederikssund Kommune, hvor økonomien på mange måder sejler, og hvor man dækker over, hvad der gik galt i Vinge. Den slags skaber ikke tillid.Kommunen udbød for nylig en storparcel i Oppe Sundby til salg. Der kom 1 (ét) købstilbud. Det viser, at der åbenbart ikke er nogen stor lyst til at investere i Frederikssund. Hvordan kommunen - for at rette op på den skrantende økonomi - vil sælge de mange ’hemmelige’ grunde, der skal indbringe over 40 mio. kr., er mig en gåde. Michael Tøgersen skriver også, ”at stationen i Vinge er fundamental og forhåbentlig kan igangsættes inden sommer”. Anlæggelsen af Vinge station er på finansloven til anlæg i 2020. Forligskredsen har aftalt følgende: ” Forligskredsen bag aftalen om bedre og billigere kollektiv trafik er enig om at bevillige penge til etablering af Vinge station i 2019. Bevillingen gives under forudsætning af, at Frederikssund Kommune inden da kan fremlægge dokumentation for, at der er fremdrift i projektet.” Frederikssund Kommune skal altså i løbet af det næste års tid kunne fremlægge dokumentation for, at der er fremdrift i Vinge-projektet. Hvordan vil kommunen gøre det? Burde kommunen ikke prioritere jordsalg og investeringer i Vinge, så vi kan sikre os at stationen kommer? Jeg synes, Venstre bør opgive den hidtidige lukkethed om udviklingen i Vinge, og dermed prøve at skabe tillid til kommunen, så investorerne får lyst til at investere i Vinge, og vi kan komme videre med stationen.

Publiceret 21 March 2018 14:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.