DEBAT:

Lad os droppe modstanden mod brugerbetaling på broen - midlertidigt

Michael Tøgersen, byrådsmedlem for Venstre Alle partier i byrådet stemte i sin tid for en brugerbetalingsløsning på den nye bro, selvom om ingen ønskede det. Det gjorde man, fordi man var nervøs for, at hvis man ikke gjorde det, så ville man måske aldrig få broen, eller først få den om rigtig mange år. Vi er jo mange, der gerne vil nå at have glæde af den. Nu er broen ved at være en realitet, og så er vi helt forståeligt på barrikaderne, for vi alle er enige om, at det er vildt urimeligt, at vi skal betale for at bevæge os rundt internt i vores egen kommune som de eneste i Danmark. Stærke kræfter har forsøgt at ændre beslutningen i Folketinget, men vi møder absolut ingen forståelse hos dem, og det er desværre dem, der bestemmer. Derfor drømmer jeg om, at vi lægger den sag lidt til side for en kort periode, men vi skal bestemt ikke droppe den, og at vi så i stedet kaster alle de stærke, gode kræfter ind i de andre utrolig vigtige infrastruktur kampe, vi også har, nemlig potentielle chikaner på den gamle bro, S-togsstationen i Vinge, motorvejen til Frederikssund samt bevilling af et pendlerfradrag på den nye bro. Hvis alt går op i en højere enhed, så kan vi vel få alle disse ønsker aftalt på plads i år, nogle før andre, og så kan vi igen vende tilbage til kampen mod brugerbetalingen i 2019. Vi er totalt løbet panden mod en mur i Folketinget med brugerbetalingssagen, og jeg frygter, at de snart ikke gider lytte til Frederikssund mere, idet vi maser på med en masse ønsker. Risikoen er, at vi ikke får nogle af ønskerne opfyldt, og det vil være en katastrofe. Vi skal huske på, at der er 97 andre kommuner i Danmark, som også har ønsker til forbedret infrastruktur, og folketingspolitikerne er valgt i hele landet og har det med at lytte mere intenst til egen valgkreds. Lad os samle tropperne og arbejde klogt. Der er folketingsvalg senest i juni 2019, og man ved jo aldrig, om der er nye holdninger til vores sag efter et valg.

Publiceret 21 March 2018 10:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.