DEBAT:

Fra Vinge til blodbad

Ole Peltola Muslingevej 7, 3630 Jægerspris Med udmeldingen om, at der ikke skal udpeges ansvarlige for Vingeskandalen, er der officielt åbnet for “fri jagt” på de ansvarlige. I vores demokrati holder vi nemlig fast i “ordentlighed” og i denne sag er der mindst fem “anløbne” hjørner: Der er tydeligvis blevet begået lovbrud fra kommunens side i forhold til arkivering og dokumentation af sagsakter. Der har muligvis været begået lovbrud i forhold til anvendelse af kommunens midler. Der gøres alt for at mørkelægge sagen. Der nægtes aktindsigt. Med det sidste udspil, hvor tidligere ansatte og konsulenter udpeges som de ansvarlige for skandalen uden en egentlig rettergang, har magtarrogancen, som giver mindelser til Brixtofte-sagen i Farum, nået nye højder, og det vil givet lokke enhver journalist med Cawlingblod i årene frem fra deres vinterhi, for nu kan de lugte blod! Trods ihærdige forsøg fra borgmesterens tro partisoldater med at gyde olie på vandene og nedtone skandalens omfang står vi nu med et så tydeligt forsøg på ansvarsforflygtigelse, at der vil blive talt om det - også langt uden for vores kommunes grænser. Her fire måneder efter valget har borgmesteren endnu ikke vedkendt sig sit fulde ansvar, og da han samtidig har forplumret enhver afdækning af skandalen, står han nu meget svagt i medierne. Borgmesteren er derfor ved at blive en belastning for kommunen. Med en moral, som ikke er værdig for en borgmester, har han udspillet sine muligheder som forhandler for kommunen, da han i alle sammenhænge - både i forhold til politikere på Christiansborg og i forhold til samarbejdspartnere omkring Vinge - nu fremstår som uværdig. Uden brug af krystalkugle eller overnaturlige evner forudser jeg, at borgmesteren i den kommende tid bliver trukket langt ned i sølet af journalister, som bliver grebet af en større og større blodrus efterhånden, som flere og flere uhyrligheder kommer for dagen efter deres ihærdige gravearbejde. På alle måder vil dette være en katastrofe for kommunen og Vingeprojektet. Jeg opfordrer derfor Venstres partimedlemmer til at fjerne borgmesteren, inden det kommer så vidt, at borgmesterens “dumstædighed” får påført vores kommune et uvurderligt tab af goodwill.

Publiceret 21 March 2018 12:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.