Frederikssund Museum inviterer til foredrag onsdag den 6. december kl. 19.
Frederikssund Museum inviterer til foredrag onsdag den 6. december kl. 19.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Klipfisk med safransovs på julebordet

Jægerspris Frederikssund Museum inviterer til foredraget ’Med risengrød begynder vi, husk på der er en mandel i’ - om tradition og fornyelse i den danske julemad. Det er onsdag den 6. december kl. 19.

I ”Peters Jul” besøger børnene bedstemor, og Peter fortæller om alle de spændende ting, der skal ske juleaften. Ikke mindst fortæller han om al den dejlige mad, som hører julefesten til: Risengrød, gåsesteg, knas og julegodter.

Siden ”Peters Jul” udkom første gang i 1866, har den været populær hos generationer af børn, fordi den emmer af gamle dage. De fleste af os kan nikke genkendende til Peters julemenu med risengrød og steg. Sådan bør en rigtig gammeldags jul være.

Men var det nu også den gode gamle danske jul, forfatteren til ”Peters Jul”, Johan Krohn, beskrev? Fik en bonde f.eks. det samme at spise som Peters familie? Eller bød den landlige madmor mon på ganske andre sager, f.eks. dampende varm klipfisk med sød safransovs? Hvordan er Peters risengrød og gåsesteg blevet til vore dages udbredte risalamande og andesteg? Og hvad med alle de andre gode juleretter som æbleskiver, klejner, vaniljekranse og pebernødder - hvor kommer de fra?

Alt det kan man få svar på, hvis man lægger vejen forbi Frederikssund Museum onsdag den 6. december kl. 19-20.30.

Med udgangspunkt i den folkekære fortælling om Peters Jul dykker museumsinspektør ved ROMU, Naomi Pinholt, ned i køkkenskufferne og fortæller om tradition og fornyelse i den danske julemad. Der bliver også mulighed for at smage på lidt af julemaden fra dengang, den gamle jul gik igennem byen ”med kanestøvler på”.

Der tages entre.

Publiceret: 01. December 2017 11:50

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Frederikssund