De to håndlavede påskeæg løber med sejren i testen af marcipanæg med nougat. Fotos: Rune Johansen
De to håndlavede påskeæg løber med sejren i testen af marcipanæg med nougat. Fotos: Rune Johansen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Frellsens og Sv. Michelsen har lagt de bedste marcipanæg

Håndlavede æg får topplacering i ugens test, og påskeæg fra Netto slår mange af de dyre konkurrenter

Af Maren Urban Swart
mas@sondagsavisen.dk
Sådan skal nougat- og marcipanæg smage

Påskeægget skal have et godt bid og knase lidt. Der skal være spil i chokoladen, uden at den bliver for bitter. Det skal smelte i munden og ikke i hånden. Man skal kunne smage, at nougaten er lavet af hasselnød, og marcipanen skal smage kraftigt af mandel med enten en 'blød og sød' eller en 'knasende og sød' konsistens. 
Kilder: Preben Vestergaard og Michael René

Ikke på køl
Påskeæg skal opbevares ved 15-20 grader, så der ikke kommer kølefejl i chokoladen. 
Kilder: Preben Vestergaard og Michael René

Der har været en lille påskehøne, den har lagt et påskeæg. Og vi ved, netop hvor den har lagt det, for den har nemlig sagt det. Se oppe, se nede, du skal bare lede, se ude, se inde, prøv, om du kan finde det lille påskeæg. Sådan lyder en velkendt børnesang.

Lektor på professionshøjskolen Metropol Preben Vestergaard og hans kollega Michael René behøver dog hverken at se oppe eller nede, men skal bare rette blikket mod bordet foran dem, hvor ugens smagstest er serveret.

Variationen i udseendet på de syv påskeæg, som dommerne skal smage på, er stor. Nogle er med lys chokolade, andre med mørk, og nogle er en kombination af begge dele. Nogle er sirligt pyntet, andre er med rent overtræk. Fælles for dem alle er, at de under skallen består af marcipan og nougat. Dommernes opgave er at bedømme, hvilket æg der har den bedste smagskombination.

“Der er lige så stor forskellighed på deres smag og konsistens, som der er på, hvordan de ser ud. Nogle er sprøde, nogle er bløde. Nogle smager meget af marcipan, nogle smager meget af nougat,” siger Michael René, da han har smagt på dem alle.

“Der er absolut ingen af dem, der smager dårligt,” understreger Preben Vestergaard.

To æg i topklasse

Påskeægget fra Frellsens Chokolade inkasserer topkarakteren seks stjerner, og det får ros for både sit indre og ydre.

“Det er meget autentisk i looket. Fordelingen er 50/50 mellem en meget sød nougat og en marcipan, der virkelig smager af noget,” forklarer Michael René.

“Det har substans og et godt bid og egner sig måske derfor bedre til voksne,” påpeger Preben Vestergaard.

Sv. Michelsens påskeæg er også blevet lagt under en stjernespækket himmel.

“Det er et luksuspåskeæg til voksne. Man kan både fange smagen af marcipan og nougat, og skallen er pæn og rustik uden at være for tyk,” siger Preben Vestergaard.

Ligesom Frellsens høster det seks stjerner, men på grund af en højere kilopris ligger det nummer to i skemaet.

Det er dog ikke kun de sirligt dekorerede æg, der vækker begejstring hos dommerne. Påskeægget af mærket Curre fra Netto, der er testens billigste, får det næsthøjeste antal stjerner.

“Konditoriet mangler, men smagsmæssigt er det delikat. Det smager af marcipan, og nougaten er hasselnøddeagtig cremet. Dets sødhed gør, at det egner sig godt til børn,” siger Michael René.

Mangler marcipan

Både påskeæg fra Spangsberg og Summerbird får tre stjerner. Her er det også kiloprisen, der afgør den endelige placering, og med den højeste kilopris, som faktisk også er testens absolut højeste, ender Summerbird sidst i skemaet.

“Nougaten smager rigtig godt. Men det er jo et marcipan- og nougatæg, og andelen af marcipan er så lille, at man næsten ikke kan smage det,” siger Michael René.

Det er dog ikke kun smagen af marcipan, men også bitterhed, som dommerne mangler.

“Noget af overtrækket er mørkt, så man forventer noget mere bitterhed, men det får man ikke,” siger Preben Vestergaard.

Hos Summerbird ærgrer man sig over resultatet.

“Vi er selvfølgelig kede af den triste placering, netop da vores marcipan og nougat er det, vi er særligt kendte for og har vundet mange priser med,” siger Mikael Grønlykke, stifter af Summerbird.

Publiceret: 09. April 2017 09:00
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Frederikssund

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt