Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Frederikssund slap nådigt men: Borgmester kræver hurtig sluse-afklaring

Stormen Urd har understreget behovet for en bedre sikring mod oversvømmelser, mener John Schmidt Andersen og efterlyser klart svar på finansieringen fra staten

2013. 2015. Og nu 2016.

Tre gange på blot fire år har vandstanden i Roskilde Fjord og Isefjorden været ekstremt høj.

Og selv om der nu et efterhånden et par år har været et ønske om at etablere en effektiv højvands-sikring ved Kronprins Frederiks Bro, er der stort set intet sket.

Og det får nu Frederikssund-borgmester John Schmidt Andersen (V) til at slå i bordet overfor Christiansborg:

"Vi er nødt til at have en løsning, og vi er nødt til at have nogle svar fra staten. På et eller andet tidspunkt er der vel nogle, der for øjnene op for, at vi faktisk har behov for den løsning. Men vi mangler et bud på, hvordan den finansieres. Kan vi -  altså Frederikssund, Roskilde, Egedal og Lejre -  låne de 150 millioner kroner? Hvordan skal den betales?," lyder det fra John Schmidt Andersen, der fortsætter:

"Nu tyder alt på, at vi i det store hele har været heldige denne gang, fordi prognoserne har holdt, og fordi der er ydet en kæmpe indsats i de seneste dage fra både beredskab, frivillige og kommunalt ansatte. Men det er tredie gang nu på kort tid, så det er nødt til at være nu, der skal handles," siger han til Lokalavisen.

 

 

Forslag om sluse

Sikringen i et fælles projekt mellem Roskilde, Egedal, Lejre og Frederikssund Kommune består i en pontonsluse, som etableres i et fundament på bunden af fjorden.

Fundamentet er funderet til fast bund, i ca. 20 meters dybde, og etableres uafhængigt af broen. Ved aktivering pustes luft ind i pontonen. På diget og langs kysterne nord for slusen etableres en spunset væg, så vandet ikke kan løbe bagom sikringen.

Ved etablering af en sluse vil der fortsat være behov for lokale løsninger, som sikrer op til det niveau hvor slusen aktiveres. Aktiveringsniveauer skal fastsættes ud fra naturpåvirkningen.

I første omgang har kommunernesiden 2014 forsøgt at få staten til at medvirke til finansieringen.

"Men svarene har jo ikke været positive. Derfor er der behov for en hurtig løsning på, hvordan vi så får finansieret det. For vi har ikke lige den slags penge til at hive op af kommunekassen," siger John Schmidt Andersen.

"Ser fornuftigt ud"

Ifølge Nordsjællands Politi har området undgået de store stormskader.

Ved Kulhuse er der dog op mod 20 sommerhuse, der har fået vand ind.

"Der er desværre nogle steder, som det ikke har været muligt at sikre. Vi kender først det fulde omfang af skaderne der senere. Men i det store hele ser det rigtig fornuftigt ud," siger John Schmidt Andersen.

Publiceret: 27. December 2016 09:59

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Frederikssund

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt