Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Foredrag om løsagtige og åndssvage

frederikssund Ved siden af Fyret på Sprogø ligger de gule bygninger, der tidligere rummede Pigehjemmet på Sprogø. En institution der var en opdragelsesanstalt og kvindefængsel for påståede ”løsagtige kvinder”.

Dem kan du høre mere om i et foredrag om denne lidt mørke side af Danmarks historie, når historiker Carsten Egø Nielsen gæster Elværket 18. januar 2017 klokken 19.30

Christian Keller, overlæge ved de Keller'ske anstalter, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961.

Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov.

Tilhørerne skal høre om baggrunden for anstalten og om nogle af de skæbner, der kom til Sprogø og om baggrunden for oprettelsen af Kvindehjemmet i 1923. Internatet Sprogø var for letlevende Kvinder under Åndsvageforsorgen. En beretning om en tid, hvor “anderledes individer” blev anset for ar være “farlige for samfundet” og derfor skulle isoleres.

Foredragsholder Carsten Egø Nielsen er uddannet historiker fra Odense Universitet, og har siden

2004 beskæftiget sig med lokalhistorien i Vestsjælland med udgangspunkt i den nuværende Slagelse Kommune, hvor Sprogø hører til.

Det er Frederikssund Historiske Forening, der står bag forederaget.

Publiceret: 05. Januar 2017 09:42

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Frederikssund

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt