Foto: Henrik Gregersen
Foto: Henrik Gregersen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Debat: Sikring af stormen Urd

Af borgmester John Schmidt Andersen

Lokalavisen Hornsherred bragte 3. januar en artikel om sikring i området omkring Kignæshallen under stormen Urd. Avisen har talt med en nabo til hallen på Smedeengen, som spørger hvorfor naboerne til Kignæshallen ikke fik deres private ejendomme sikret af beredskabet, mens hallen blev sikret af en watertube, altså en mobil dæmning.

Krisestabens disponering skyldes, at der var (og er) store tekniske udfordringer i at placere watertubes, så alle husene på Smedeengen kunne blive beskyttet, bl.a. fordi bundforholdene ude ved vandlinjen giver mulighed for underløb. Beredskabet disponerede derudover ikke over så mange watertubes, at der var mulighed for lokalt ved hvert udsatte hus at etablere en sikring.

Ved hændelser som Urd ser vi i kommunens krisestab på muligheden for generelt at mindske følgeskaderne fra storm/højvande i kommunen. Der er dog et særligt fokus på, at hjemmeplejen skal have mulighed for at komme ud til borgerne og på sikring af kommunens bygninger.

Heldigvis gik naboen, der blev interviewet, og mange andre fri for skader på deres huse. Men desværre var det ikke alle, der slap for oversvømmelse i udsatte områder. Det kunne være gået endnu værre, hvis vandstanden var steget endnu mere, og/eller hvis ikke borgerne selv havde været gode til at forebygge skader ved eksempelvis sandsække, som kommunen udleverede, eller ved at pumpe vand væk.

Vi lytter til kritikken og den undren, som borgeren giver udtryk for, og vi tager det med i den kommende evaluering af beredskabsindsatsen over for stormen Urd. En sådan evaluering foretager kommunens krisestab og beredskabet hver gang, der har været en stormflodshændelse, fordi det kan give anledning til at justere den detaljerede indsatsplan, som tages i brug ved forhøjet vandstand i fjordene.

På samme måde tager vi også de øvrige områder i kommunen, der blev berørt, med i evalueringen for at se på det fremadrettede. Om det er muligt eller ikke muligt at gøre noget i de udsatte områder – og hvad der eventuelt kan gøres – beror på konkrete vurderinger.

Publiceret: 09. Januar 2017 13:03

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Frederikssund

Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt