Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: LA børne- og skolepolitik: Mere fri leg og medbestemmelse

Marianne Porsborg, Liberal Alliances spidskandidat til KV17 Frederikssund, Thyrasvej 40, Jægerspris

I Liberal Alliance arbejder vi på, at børn, unge og ansatte i kommunens institutioner og skoler, kort fortalt skal have mulighed for mere fri leg og medbestemmelse i hverdagen. For børn og unge mener vi det i direkte betydning. For de ansatte mener vi naturligvis fri leg i overført betydning.

Børnenes trivsel og udvikling er vigtigst, og bør altid stå over ethvert politisk ønske om detailstyring af børn og personale på skole- og daginstitutionsområdet. Imidlertid er fx dagtilbudsloven efterhånden fuld af krav om styrede aktiviteter, læreplaner og læring i daginstitutionerne, som står i kontrast til den forskning som peger på, at leg, måske især fri leg, gør børnene mere sociale, kreative og læringsparate, end nutidens plan- og målstyrede børn bliver det.

Vi kommer ikke udenom dagtilbudsloven i sin nuværende form, men imens vi venter på at loven laves om i mere liberal retning, foreslår vi at Frederikssund byråd lytter til forskerne og gør hvad der gøres kan lokalt, for at reducere detailstyringen af kommunens institutioner, børn og personale. Vi ønsker altså færre regler og mindre papirarbejde i institutionerne, med langt mere plads til fri leg og medbestemmelse, i tillid til kommunes ansatte, deres faglighed og pædagogiske erfaringer.

Den samme overstyringsproblematik gælder desværre også på skoleområdet. Vi ser den lokalpolitiske detailstyring af skolernes undervisning og dokumentationsarbejde, som problematisk for kvaliteten af elevernes trivsel og læring. Eleverne skal med andre ord have en målrettet men ikke nødvendigvis målstyret undervisning, hvor lærer og skoleledelse – og ikke mål og politik, i langt højere grad styrer undervisningens form og indhold.

Kort fortalt vil vi, med en plads i det nye byråd, arbejde for løsere tøjler og langt mindre detailstyring og dokumentation på børne- og ungeområdet, i accept af at børn kan lære og udvikle sig bedre - gennem mere leg, frihed og medansvar.

Publiceret: 04. November 2017 01:12

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Frederikssund

Valget netop nu