Det elektriske løbehjul kan foldes helt sammen og lades op i elbilen, hvorfra man så kan rulle 20 km på løbehjulet. Foto: Kia

Det elektriske løbehjul kan foldes helt sammen og lades op i elbilen, hvorfra man så kan rulle 20 km på løbehjulet. Foto: Kia

Elektrisk løbehjul kan lades op i elbilen

Kia har udviklet et sammenklappeligt elektrisk løbehjul, som kan blive en del af fremtidens elbiler fra mærket

Af
Jens Overgaard

batteri Hvorfor ikke have et elektrisk løbehjul om bord i elbilen, som kan lades op af elektricitet, der produceres under kørslen, og som man kan bruge til at klare den sidste distance?

Det er tankegangen bag et nyt, avanceret elektrisk løbehjul, som Kia nu viser. Det baghjulstrukne løbehjul klarer 20 km på en opladning og har integrerede for-og baglygter. Det er der ikke noget nyt i. Men det nye er, at det kan integreres i bilens udformning.

Langt fremme

Dong Jin Hyun, som er leder af Hyundai-og Kia’s Robotics Team, forklarer baggrunden for løbehjulet, der blev vist i et tidligt stadie af prototypen på den store CES-elektronikmesse i Las Vegas, men som nu er meget længere fremme i udviklingen.

"Det er et integreret personligt løbehjul, der kan blive aktuelt i fremtidige bilmodeller fra Kia. Vi ønsker at gøre vores kunders liv så let og underholdende som muligt. Vores elektriske løbehjul gør de første og sidste kilometer af pendlingen til en leg, samtidig med at det hjælper med at reducere overbelastning og emissioner i centrum af byerne" siger han.

Den seneste version af Kias elektriske løbehjul har et 10,5 Ah litium-batteri, som giver en tophastighed på 20 km/ t. Rækkevidden er på omkring 20 km på en enkelt opladning.

Historien melder dog ikke noget om, hvor meget en opladning så koster på elbilens rækkevidde, eller hvordan det sker rent praktisk. Men hvis løbehjulet også kan lades op, når elbilen alligevel er i en ladestander, burde der slet ikke være noget slip her.

Også egen bremseenergi

Den tohjulede og sammenklappelige ruller vejer 7,7 kg og har en digital skærm, der viser batteristatus og hastighed. Det nye løbehjul egner sig også til kørsel om aftenen, da det er udstyret med to stilfulde LED-forlygter og to baglygter.

Kias Georg Gearløs-typer arbejder videre med at udvikle konceptet, så batteriet kan oplades med sin egen bremseenergi, helt som i elbilerne.

Det skulle kunne give strøm til 7 pct. ekstra.

Kias arbejde hen mod emissionsfri mobilitet på de første og sidste kilometer spiller sammen med de tendenser, der fremhæves i forskningsdata fra den globale konsulentvirksomhed McKinsey & Company.

Dens forskning viste, at markedet for "Last Mile Mobility" i USA, Europa og Kina forventes at stige til 500 milliarder amerikanske dollars i 2030 - eller 3,4 billiarder kr. Her kommer også f. eks. små elektriske varevogne ind i billedet. Herhjemme har energiselskabet Ewii tidligere udviklet den såkaldte Tripl, som er en elektrisk trehjulet scooter.

Den seneste version af Kias elektriske løbehjul har en tophastighed på 20 km/ t.

Rækkevidden er på omkring 20 km på en enkelt opladning.

Publiceret 04 September 2019 13:43

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!