Ved de offentlige ladestandere kan der lades med op til 7,4 kW, men bilerne kan også bruges ved hurtigladere, hvor effekten er 22 kW.

Ved de offentlige ladestandere kan der lades med op til 7,4 kW, men bilerne kan også bruges ved hurtigladere, hvor effekten er 22 kW. Daimler AG

De små Mercedes-modeller fås snart med kabler

De nye A-og B-modeller er på vej som plug-in hybrider og med ekstraordinær lang rækkevidde

Af
Christian Schacht

el-biler Alle taler om elbiler, men flere og flere bilfabrikanter lancerer nu også nye plug-in-modeller.

Og bilerne, der kører med både forbrændingsmotor og elmotor, bliver stadig mere effektive.

Rækkevidden på ren el er op til 69 km. Det er mere end konkurrenterne og skyldes et batteri med meget stor kapacitet (15,6 kWh).

Rækkevidden på ren el er op til 69 km. Det er mere end konkurrenterne og skyldes et batteri med meget stor kapacitet (15,6 kWh). Daimler AG

Tag nu de nye plug-in-versioner af Mercedes A-og B-Klassen, der er blevet præsenteret. Her er batterikapaciteten hævet til hele 15,6 kWh, hvilket er markant mere end i tilsvarende hybrider fra BMW og Volkswagen, og som giver en elektrisk rækkevidde i A-Klassen på 69 km ifølge den nye WLTP-norm, mens den lidt større B-Klasse må nøjes med 67 km. Det er tal, der skal ses i forhold til hhv. 40 og 50 km fra de to andre mærker.

Kraftige motorer

Benzinmotoren, der typisk går i gang, når der ikke er mere strøm på batteriet, er den kendte 1,3 med 160 hk, og sammen med 75 kW, eller 102 hk, fra elmotoren giver det en samlet systemydelse på 218 hk og et drejningsmoment på 450 Nm.

Der er således tale om et par hurtige biler: A-Klassen spurter til 100 km/ t. på 6,6 sek. og topper først ved 235 km/ t.

Gearkassen er altid med otte trin og automatisk af typen med dobbeltkobling.

Der er træk på forhjulene, og batteriet kan lades op ved op til 7,4 kW ved de almindelige offentlige ladestandere, men der er også mulighed for hurtigladning med op til 22 kW, så en ladning fra 10-90 pct. vil tage en halv time. Man kan også nøjes med at sætte den til stikkontakten derhjemme, hvor det vil tage ca. fem timer.

Batteriet ligger placeret under bagsædet, og her skulle det angiveligt kun tage en lille smule af bagagerumspladsen i modsætning til flere andre plug-in hybrider, hvor bagagerummet bliver kraftigt indskrænket.

Visuelt er forskellene til den normale A-Klasse begrænsede. Bortset fra det lille e bag, et EQ-logo bag forhjulets buer, den ekstra "brændstofpåfyldningsklap" til strøm og et anderledes placeret halerør er der ingen designforskelle.

De nye opladelige hybrider kommer til Danmark i slutningen af året. Den danske importør har endnu ingen priser klar, men et forsigtigt gæt kunne være en startpris på A-Klasse på omkring 425.000-450.000 kr.

Billedtext: Udvendigt er det svært at se forskel på de nye plug-in-hybrider, men A-og B-Klassen med tilnavnet 250e har både elmotor og benzinmotor. Her er det A-modellen. Fotos: Mercedes-Benz

FAKTA

Teknikken

Der er træk på forhjulene, og batteriet kan lades op ved op til 7,4 kW ved de almindelige offentlige ladestandere, men der er også mulighed for hurtigladning med op til 22 kW, så en ladning fra 10-90 pct. vil tage en halv time. Man kan også nøjes med at sætte den til stikkontakten derhjemme, hvor det vil tage ca. fem timer.

Publiceret 27 August 2019 09:51

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!