Den er til at kende, for grundformerne på den nye BMW X6 er de samme, men store dele af teknikken er ny. Fotos: BMW

Den er til at kende, for grundformerne på den nye BMW X6 er de samme, men store dele af teknikken er ny. Fotos: BMW

Den enorme tyske coupé er blevet diskret

BMW X6 er vokset og fås med en lang række avanceret ekstraudstyr

Af
Christian Schacht

Coupé Markedet for store SUV'er med coupélook er lukrativt, og det var faktisk BMW, der først fandt på idéen, da man kørte den rundryggede, noget aparte skabning frem i 2008. Bilverdenen regnede i første omgang med, at der var tale om et kortvarigt modefænomen, men Mercedes-Benz fulgte efter, og senest har både Audi lanceret sit bud i form af Q8.

I mellemtiden har den store X6' er bare solgt og solgt, så efter i alt 443.000 producerede biler er turen allerede kommet til tredje generation.

Interiøret er forsynet med avancerede skærme, men også knapper til de vigtigste funktioner.

Interiøret er forsynet med avancerede skærme, men også knapper til de vigtigste funktioner.

Designmæssigt er den tro mod ophavet, men tilsat nyeste designstil fra bl.a. X5, og så er X6 vokset en smule i forhold til forgængeren. Alt ser den dog en smule mere diskret ud end forgængerne.

Den er samtidig blevet lavere, og sammen med et tyngdepunkt, der er placeret tættere på asfalten, betyder det bedre køreegenskaber, lover BMW.

At der samtidig er mere plads i kabinen, skyldes en længere akselafstand. Anhængervægten er op til 3.500 kg.

Motorudvalget

Den nye BMW X6 tilbydes fra start i fire forskellige motorvarianter: BMW X6 M50i med 4,4 liters V8-benzinmotor og 530 hk, BMW X6 xDrive40i med en 3,0 liters sekscylindret benzinmotor med 340 hk, BMW X6 M50d med en 3,0 liters sekscylindret dieselmotor med 400 hk samt BMW X6 xDrive30d med en 3,0 liters sekscylindret dieselmotor og 265 hk.

Bilens højde kan i øvrigt ændres ved et tryk på en knap og har fem forskellige indstillinger. Ved kørsel i terræn kan frihøjden øges med op til 40 mm, og ligeledes kan bilen sænkes med op til 40 mm for nemmere adgang, hvis bilen for eksempel skal pakkes til ferieturen.

Hvis man nænner det og kører ofte i terrænet, kan man med fordel vælge en såkaldt offroad konfiguration, hvor man selv kan indstille, om det er tale om kørsel i sand, grus, sne eller på sten. Pakken inkluderer samtidig luftaffjedring på begge aksler og elektronisk differentiale på bagakslen.

Den nye BMW X6 produceres, ligesom den nuværende model, på den amerikanske fabrik i Spartanburg i South Carolina, USA.

Bilen har verdenspremiere på den internationale biludstilling IAA i Frankfurt i september, og de første biler lander i Danmark i november.

FAKTA

Halvskørt ekstraudstyr

I denne bil kan du oplyse kølergrillen. Belysningen aktiveres ved at åbne eller lukke bilen, men kan også betjenes manuelt, så man kan køre med oplyst grill.

En anden feature er et enormt panoramaglastag, der er næsten dobbelt så stort som i forgængeren, og som kan lave taget om til 15.000 mønstre, når det er mørkt.

Publiceret 31 July 2019 10:59

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!