Den kommende generation af elbiler fra Toyota, der her er vist som koncepter, får en kantet front. Hjørnerne giver plads for sensorer til selvkørende biler. Tegning: Toyota

Den kommende generation af elbiler fra Toyota, der her er vist som koncepter, får en kantet front. Hjørnerne giver plads for sensorer til selvkørende biler. Tegning: Toyota

Toyota vil i front med elbiler

Konceptbiler viser en elektrisk fremtid med kantede hjørner.

Af
Jens Overgaard

el Mens en lang række bilkoncerner lancerer elbiler eller lufter deres planer, har Toyota holdt kortene tæt til kroppen.

Men nu træder den japanske kæmpe for alvor i karakter. Det sker med en offensiv, som fra starten af næste årti skal udrulle elbiler i alle størrelser, der på personbil-fronten strækker sig lige fra tosæders mikrobiler til SUV'er.

Samarbejde

Satsningen sker i samarbejde med Subaru, som også har været i tæt dialog med Toyota om modeller som Toyota GT86 og Subaru BRZ, men også kinesiske BYD og batteriproducenter som Panasonic og Toshiba er med.

Her arbejdes intensivt med de nye solid-statebatterier, som er langt mere effektive end dagens kendte litium-ion-batterier.

Første skridt er taget i Kina, hvor Toyota har vist modellen Ioza, som er en elektrisk udgave af den høje C-HR crossover, der er designet af danske Stephan Rasmussen. Toyota har dog endnu ikke oplyst detaljer om rækkevidden for bilen, der kommer på markedet til næste år.

Publiceret 01 July 2019 13:17

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!