Hvor stammer rusten i biler dog fra. Bilsynsvirksomheden Applus, der syner omkring 500.000 biler om året, er ikke i tvivl.

Hvor stammer rusten i biler dog fra. Bilsynsvirksomheden Applus, der syner omkring 500.000 biler om året, er ikke i tvivl.

Tips: Sådan undgår man rust på bilen

Vintervejret med dets salt på vejene er hårdt for bilerne. Men hvad skal man gøre for at undgå rust?

Af
Flemming Haslund

VEDLIGEHOLDELSE Øjeblikkets meget omskiftelige vejr med sne, slud, regn og is samt salt og småsten på vejene er den lige vej til rustangreb på vores biler. Og hvis rusten for alvor får fat i bilen, kan det blive bekosteligt at få udbedret de rustne dele.

Det konkluderer bilsynsvirksomheden, Applus Bilsyn, der har gjort op, hvor de hyppigste rustangreb opstår, og hvad det koster at få dem repareret.

"Prisen på rustreparationer er naturligvis afhængig af bilens mærke, omfanget af rust, de angrebne dele samt priserne på det enkelte værksted, der udfører opgaven," konstaterer Lars Kiholm, teknisk chef hos Applus Bilsyn.

"Men når vi ser bort fra disse variabler, kan vi se på de ca. 500.000 biler, som vi syner årligt, at især rust på bærearme, sidepaneler samt for- og bagbro er de mest almindelige angreb. Almindelige reparationer af disse dele koster ofte i størrelsesordenen 8.000-14.000 kr.," siger Lars Kiholm. Lidt billigere er det at få repareret en fjerde typisk del, nemlig bremserør - prisen er her mellem 4.500 og 8.000 kr.

Bilens værdi

Rusten begynder primært der, hvor metaldelene mødes og gnider mod hinanden. Andre steder er der rust på skærmene, bunden af dørene og bagklappen. Selvom de sidste steder mere er af kosmetisk betydning, forringer rusten her også bilens værdi, pointerer den tekniske chef.

En forbro er blevet overhalet af rust. En udskiftning koster typisk mellem 8.000 og 12.000 kr.

En forbro er blevet overhalet af rust. En udskiftning koster typisk mellem 8.000 og 12.000 kr.

"Det bedste råd til at undgå at bilen ruster, er at begynde rustbehandlingen så tidligt som muligt," forklarer Kiholm videre. "Behandler man på en flade uden rust, sidder behandlingen bedre fast og dækker helt og er derfor mere effektiv."

At vintertiden vitterligt er rusttid, er Applus Bilsyn ikke i tvivl om.

"Langt hovedparten af alt rust, formentlig 90 procent eller mere, starter om vinteren," oplyser Lars Kiholm.

Publiceret 05 February 2019 15:17

DEBAT: Skolepolitikken er i vejen for vores børn, folkeskole og Vinge

Fra 6. klasse skal eleverne på Ådalens Skole danne nye klasser, da de samtidig skal vælge linier med et særligt fokus.

De nuværende fire 5. klasser på skolen er overfyldte med med 25 til 27 elever pr. klasse, da de siden skolestarten er vokset med ca. en elev pr. klasse hvert år.

Derfor er det oplagt, at man efter sommerferien fordeler eleverne i fem klasser i stedet fire. Derved ville klasserne ligge tæt op af gennemsnittet for både Frederikssund Kommune og Danmark i øvrigt, og der ville være plads til nye elever, som flytter ind i Ådalens Skoles skoledistrikt, som jo dækker både byggeriet ved den gamle Oppe Sundby Skole og ikke mindst Vinge.

Men nej, byrådets uddannelsesudvalg har sagt ”nej” til at forsøge at finde pengene en ekstra klasse, efter at over 100 forældre på årgangen støttede en henvendelse til udvalget, der forklarede behovet for fem klasser efter sommerferien.

Skolen må godt lave fem klasser, men den får kun økonomi til fire.

Konsekvensen af, at vi ikke prioriterer folkeskolen, rammer flere steder.

Det går naturligvis hårdt ud over eleverne, som allerede nu lider under de store klasser, der proppes ind lokaler, der ikke bygget til 27 elever, mens lærerkontakten og mulighederne for at levere den diffentierede undervisning, som eleverne har krav på, bliver minimal.

Men vi er også nødt til at erkende, at skolepolitikken står i vejen for, at skolen kan tiltrække de lærere som den pt. mangler.

Det er ganske enkelt ikke gode arbejdsvilkår for en lærer at skulle undervise en overfyldt klasse med 27 elever.

Og så rammer det naturligvis også kommunens smertensbarn - Vinge.

Man må spørge sig selv hvor attraktivt det er at flytte til Vinge, hvis sønnike skal klemmes ind i distriksskolen som elev nr. 28 eller 29?