Ford Fiesta ST til 272.600 kr. – en bette raket med 200 hk parat.

Ford Fiesta ST til 272.600 kr. – en bette raket med 200 hk parat.

Test: Ford Fiesta ST er den bedste

Der gang i miniklassen lige nu. På toppen af denne type bil står GTI’erne; de små hårdkogte, som aldrig har været det store salgshit siden 1980’erne, men som nu dukker op hos flere og flere bilmærker

Af
Flemming Haslund

biltest Lige nu er der en lille hær af hurtige GTI’er med omkring 200 hk. Senest er Ford dukket op med en GTI-udgave af Fiesta. Den Blå Oval kalder bilen for Fiesta ST, det ændrer dog ikke på, at den er en GTI.

Bilen følger mærkets dna med særlig vægt på sporty køreegenskaber. Dét har Fiesta ST. Men også motoren markerer sig; lyden er ikke til at tage fejl af, motoren er omdrejningsvillig og med 200 hk er der altid seriøs effekt parat.

Store fælge i diameteren 18”. Michelin-dækkene griber glimrende.

Store fælge i diameteren 18”. Michelin-dækkene griber glimrende.

Fiestaen kører med manuelt gear – med 6 trin i øvrigt. Der kunne dog være kortere vandring og med mere mekanisk modstand. I en bil af denne type er det bedst med et lille metallisk "klik", når et gear lægges ind.

Tre cylindre

Ohh la tænker enhver, der trækker i udløseren til frontklappen og kigger ned. Tre cylindre. Det plejer jo at være miljømotorerne på én liter, der kører med tre og kun tre.

Men her giver de magiske tre altså musklerne til en egentlig powermotor, 1,5 liter og 200 hk. Det er imponerende at hente 200 hk ud af 1,5 liter, men forbrugstallene viser dog, at hverken færre cylindre eller frakoblede cylindre, som den har som en specialitet, kan sikre lavere forbrug end de direkte konkurrenter.

Fedt rat i korrekt højde og vinkel. Selve sædet er lige lovlig smalt.

Fedt rat i korrekt højde og vinkel. Selve sædet er lige lovlig smalt.

Kør hårdt – køre ”fård” siger de til hinanden i Ford-klubberne. Og det er jo præcist, hvad den nye Fiesta ST er så god til; at køre hurtigt, at køre inspirerende, at få køreblodet til at piske i årene. Det er slet og ret Ford-dna dette her.

Vi siger ikke, at ST’en nødvendigvis er bedre end f.eks. konkurrent Polo GTI i samtlige køre-discipliner; men alt i alt er det den blå oval, der har klassens bedste køreegenskaber. Især er bilens evne til at dykke ind i sving og holde sig inde i svinget, hvor bilens særlige spær kommer den til gode.

Et afgørende kritikpunkt er, at Fiesta ST jo ikke er så komfortabel som f.eks. Polo GTI. Og det er korrekt; der er ingen grund til at give sig til at diskutere det emne.

Ford Fiesta ST

Type: 5-personers GTI

Design: Frontmotor, forhjulstræk

Motor: 1,5 R3, 200 hk

Acc.: 6,7 sek. (Det er hurtigt)

Forbrug: 16,7 km/l

Pris: 272.600 kr.

Styrker og svagheder

+ Køremåde, motor og pris

- Affjedring, sæde og gearkasse

Publiceret 21 November 2018 15:53

DEBAT: Skolepolitikken er i vejen for vores børn, folkeskole og Vinge

Fra 6. klasse skal eleverne på Ådalens Skole danne nye klasser, da de samtidig skal vælge linier med et særligt fokus.

De nuværende fire 5. klasser på skolen er overfyldte med med 25 til 27 elever pr. klasse, da de siden skolestarten er vokset med ca. en elev pr. klasse hvert år.

Derfor er det oplagt, at man efter sommerferien fordeler eleverne i fem klasser i stedet fire. Derved ville klasserne ligge tæt op af gennemsnittet for både Frederikssund Kommune og Danmark i øvrigt, og der ville være plads til nye elever, som flytter ind i Ådalens Skoles skoledistrikt, som jo dækker både byggeriet ved den gamle Oppe Sundby Skole og ikke mindst Vinge.

Men nej, byrådets uddannelsesudvalg har sagt ”nej” til at forsøge at finde pengene en ekstra klasse, efter at over 100 forældre på årgangen støttede en henvendelse til udvalget, der forklarede behovet for fem klasser efter sommerferien.

Skolen må godt lave fem klasser, men den får kun økonomi til fire.

Konsekvensen af, at vi ikke prioriterer folkeskolen, rammer flere steder.

Det går naturligvis hårdt ud over eleverne, som allerede nu lider under de store klasser, der proppes ind lokaler, der ikke bygget til 27 elever, mens lærerkontakten og mulighederne for at levere den diffentierede undervisning, som eleverne har krav på, bliver minimal.

Men vi er også nødt til at erkende, at skolepolitikken står i vejen for, at skolen kan tiltrække de lærere som den pt. mangler.

Det er ganske enkelt ikke gode arbejdsvilkår for en lærer at skulle undervise en overfyldt klasse med 27 elever.

Og så rammer det naturligvis også kommunens smertensbarn - Vinge.

Man må spørge sig selv hvor attraktivt det er at flytte til Vinge, hvis sønnike skal klemmes ind i distriksskolen som elev nr. 28 eller 29?