Over halvdelen af de køretøjer, som skulle have klippet pladerne, kørte usynede rundt i mindst ét år, og 12 procent kørte usynede i fire år eller mere, viser en rapport fra statsrevisorerne.

Over halvdelen af de køretøjer, som skulle have klippet pladerne, kørte usynede rundt i mindst ét år, og 12 procent kørte usynede i fire år eller mere, viser en rapport fra statsrevisorerne. colourbox.com

Tusindvis af bilvrag kører frit rundt

Biler, der egentlig skulle have været til syn for længe siden, kører frit rundt i trafikken. Politi og Skat modtager kritik fra stats-revisorerne

Af
Claus Djørup

BILSYN Bilister kan køre rundt i farlige bilvrag uden at bekymre sig om rykkere fra Skat eller politiets boltsaks.

Derfor kritiserer statsrevisorerne to ministerier – Justits- og Skatteministeriet – for sløvhed, når det gælder om at få usynede køretøjer til syn.

Tilmed fylder ældre køretøjer over 16 år forholdsvis meget i opgørelsen over usynede biler, konstaterer statsrevisorerne, som netop har fået Henrik Thorup (Dansk Folkeparti) som formand.

Tre ud af fem usynede køretøjer er personbiler, mens resten er blandt andet tunge køretøjer.

Ændring af loven

En lovændring i midten af 2012 havde til formål at nedbringe antallet af usynede biler fra cirka 15.000 til omkring 2500. Man har kun nået det halve.

Transportministeriet slipper for kritik, fordi Færdselsstyrelsen har iværksat sanktioner over for alle bilister med en vis en effekt.

Der falder dog kritik for manglende opfølgning over for opfølgningen hos to andre myndigheder.

Mange ubetalte bøder

Skat har ikke formået at inddrive alle bøder, og politiet har heller ikke inddraget mange nummerplader.

Statsrevisorernes kritik bygger på en rapport fra Rigsrevisionen.

Politiet fik ikke opsøgt 92 procent af de køretøjer, som stod til at få inddraget nummerplader i perioden 2012-2017.

Over halvdelen af de køretøjer, som skulle have klippet pladerne, kørte usynede rundt i mindst ét år, og 12 procent kørte usynede i fire år eller mere.

Samtidig lykkedes Skat kun med at inddrive under halvdelen af bilsynsbøderne i den undersøgte periode. Bødegælden var over 60 millioner kroner ved udgangen af sidste år.

Publiceret 02 November 2018 12:28

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.