En mulig investeringsbil lige nu; den første BMW M3 med 4-cylindret motor. Regn med mindst 500.000 kr.

En mulig investeringsbil lige nu; den første BMW M3 med 4-cylindret motor. Regn med mindst 500.000 kr.

Tre biler, som reelt er en god investering

Der er stor køreglæde i mange klassiske biler – en række af dem er endda værd at overveje som investering. Her er en af dem, der skal købes NU, den første BMW M3. Plus to andre på vej op

Af
Flemming Haslund

INVESTERING Lidt forskellige nedslag i bilhistorien rammer en række absolutte klassikere: Ford Escort Twin Cam, Mercedes 190 Cosworth, Porsche 911 plus denne her: BMW M3. Og nok så vigtigt, den første M3, den fra 1980’erne, den med fire cylindre, altså BMW M3 E30.

En mulig investeringsbil lige nu, den oversete Porsche, nemlig 968. Fra 150.000 kr. for et fint eksemplar.

En mulig investeringsbil lige nu, den oversete Porsche, nemlig 968. Fra 150.000 kr. for et fint eksemplar.

Den er en klassiker. Den er så efterstræbt, at den bare stiger og stiger i værdi. Og antagelig bliver ved.

Nyeste eksempel er en sort M3 E30 2,3, vi har set til salg på Fyn hos Munich Cars i Odense SØ. Og hold nu fast, den står til 600.000 kr., errr, det vil sige, 600.000 minus 100 kr.

Prisen er ok

Men måske er prisen slet ikke hen i vejret alligevel. Én af landet største eksperter på området er Peter Clausen, redaktionschef på bladet MotorClassic. Han vurderer:

"Nu er E30-M3’ere jo ikke dem, der er flest til salg af herhjemme. Men som altid med 'ægte', og internationalt eftertragtede klassikere, er det klogt at kaste et blik på det internationale prisniveau, og syd for grænsen skal du som regel af med mindst 80.000 euro (450.000 kr.) for et fint og veldokumenteret eksemplar – med hastigt stigende tendens i øvrigt."

En mulig investeringsbil lige nu, nemlig den billigste af alle Aston Martiner; 250.000 – 400.000 kr.

En mulig investeringsbil lige nu, nemlig den billigste af alle Aston Martiner; 250.000 – 400.000 kr.

"Så de 600.000 kr. i annoncen for den danske bil er næppe helt ved siden af," er Peter Clausens bud.

Den sorte M3’er er ifølge annoncen registreret første gang i anden måned 1990 og har gået i alt 117.000 km. Bilen, der er fra Sverige, har været igennem en fuld karrosserirenovering i 2012. Der er i øvrigt mere svensk blod i denne tysker, idet den har fået en motorrenovering i 1999 hos firmaet Köhler Racing.

Flere gode biler

To andre biler, der kan være en investeringstanke værd lige nu, er begge fra klassiske sportsvognshuse, nemlig Aston Martin og Porsche. De to oplagte er DB7 fra Aston Martin og 968 fra Porsche.

Astonen beskrives af Peter Clausen som en noget dyr, men alligevel ikke dyr Aston Martin. Han vurderer, at en sådan bil kan findes til en pris mellem 250.000 og 400.000 kr. Og at den bare vil stige fra nu af.

Porsche 968 betragter han som en af de oversete Porscher. Det er netop derfor, den kan købes til en fornuftig penge; måske fra 150.000 kr.

Publiceret 02 November 2018 12:34

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.