Omslaget på Gasolins første LP var oprindeligt en tegning af den belgiske Tintin-tegner Hergé. Hergé havde godkendt brugen af tegningen og mente, det var sjovt, at et rockorkester kunne bruge en af hans tegninger til en rockplade.

Omslaget på Gasolins første LP var oprindeligt en tegning af den belgiske Tintin-tegner Hergé. Hergé havde godkendt brugen af tegningen og mente, det var sjovt, at et rockorkester kunne bruge en af hans tegninger til en rockplade.

Kim Larsen og bilerne

Biler, motorcykler og det fede liv med benzin var faktisk en del af ny afdøde Kim Larsens musikunivers

Af
Flemming Haslund

MUSIK Se Gasolins første pladeomslag. En blå bil – antaglig en Ford de Luxe fra 1937. Lyt til På banen Derudad - der hvor Wili Jønsson lige får en kærlig hilsen med strofen ”... overhaler behændigt en svensker, en svensker, svensker, svensker.

Og sangen om Inga, Katinga og Smukke Charlie. Ok, ganske vist kørte han på sin Harley, men alligevel. Det er det fede liv med benzin, der prises her. Ligesom hans Blaffersangen har en snert af livet på landevejen at gøre.

Og husk også Svinget i Solrød - ”pas på svinget i Solrød!”

Jo, der var faktisk biler (plus en Harley Davidson) i Kim Larsens musikunivers. Hele Danmark sagde farvel til den folkekære sanger, da han døde søndag den 30. september efter længere tids kræftsygdom.

Hvem var Johnny Lee?

I sangen Johnny Lee fra Albummet Stakkels Jim fra 1974 finder man, ikke mindst en hel sang, der slet og ret handler om en Formel 1-kører ved navn Johnny Lee.

Prøv at høre et par strofer:

”Han har vinket med det ternede flag // Så er det her // Og lige nu // De har spærret Monte Carlo’s gader af // En Formel 1 stikker af”

Men hvem var så Johnny Lee? En opdigtet racerkører, ganske vist, men antagelig har Larsen haft en bestemt kører i hovedet, da han skrev om Johnny Lee.

Formel 1-journalist Peter Nygaard tør godt gætte, når man presser ham lidt. Nygaard siger først:

”Umiddelbart tror jeg, Kim Larsen ikke havde en konkret kører i tankerne. Men hvis vi skal tage teksten for pålydende, må sangen være inspireret af 1950’erne, for det er kun her, Maserati har været med. Alt det halløj med at velsigne et sving tyder også på denne periode.”

”Så alt i alt, konkluderer Nygaard, Stirling Moss (englænder, hvis navn lyder lidt a la Johnny Lee?) vandt Monacos Grand Prix 1956 i Maserati. Juan-Manuel Fangio vandt i 1957 for Maserati.”

Og i øvrigt – det tydeligste tegn af alle på, at Larsen alligevel havde benzin i blodet, er jo hans gruppes navn: Gasolin = Benzin!

Publiceret 22 October 2018 14:31

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.