De fem i finalen. Fra venstre: Ford, Hyundai, Jaguar, Kia og Peugeot.

De fem i finalen. Fra venstre: Ford, Hyundai, Jaguar, Kia og Peugeot.

Årets Bil i Danmark: Dommerne har valgt fem finalister

Hele to elbiler er med i feltet om at blive 'Årets Bil'

Af
Flemming Haslund

KÅRING Den konventionelle Ford Focus med benzinmotor mod bilen fra en slet ikke fjern, men meget nær fremtid, elbilen Hyundai Kona Electric.

Det er to af de mest markante biler blandt de i alt fem, der netop er valgt som finalister til at blive valgt ti Årets Bil i Danmark 2019.

Kåringen kører for fuldt turbotryk disse uger med test ved og omkring FDM Jyllandsringen ved Silkeborg i sidste uge som starten på de afgørende uger. Bag kåringen står en række af landets førende biljournalister fra medier som FDM’s medlemsblad Motor, magasinet Bil Magasinet og flere dagblade. Jurymedlemmerne tester bilerne løbende, men samler feltet af rundt regnet 25 kandidater på ringen ved Silkeborg.

Ford Focus – én af favoritterne takket være bl.a. meget sikkerhedsudstyr.

Ford Focus – én af favoritterne takket være bl.a. meget sikkerhedsudstyr.

Her bliver de mange biler ”kogt ned” til et finalefelt på i alt fem. Denne gang er de fem to typiske hatchbacks, nemlig Ford Focus og Kia Ceed, den lidt større Peugeot 508 og så to elbiler – man skulle næsten tro, at Lars Løkke Rasmussen var med i kåringsudvalget – nemlig Hyundai Kona Electric og Jaguar I-Pace.

Favoritter

Selve kåringen finder sted efter afsluttende test omkring den 1. december. Men hvilke er så favoritter blandt de fem udvalgte?

Stemningen blandt journalisterne på FDM Jyllandsringen tyder på et opgør mellem den oplagte Ford Focus og den billigste af elbilerne, nemlig Hyundai Kona Electric Som et jurymedlem formulerede det: ”Det ligner jo et opgør mellem den bedste (Ford Focus) og fremtiden (Hyundai Kona Electric).

Ford Focus umiddelbare fordele er, ifølge flere testkørere, de gode køreegenskaber, den brede vifte af sikkerhedsudstyr og den noget større bagsædeplads, der fulgte med den nye udgave af Focus.

Hyundai Kona Electric – én af favoritterne takket være bl.a. rækkevidden.

Hyundai Kona Electric – én af favoritterne takket være bl.a. rækkevidden.

Hyundai på elmotor er med en af testkørernes formulering: Rækkevidde som en Tesla og pris som en Golf.

Finalisterne

Ford Focus

Hyundai Kona

Electric

Jaguar I-Pace

Kia Ceed

Peugeot 508

Publiceret 12 October 2018 12:10

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.