Det måske mest udbredte automatgear, en DSG-gearkasse i en Volkswagen.

Det måske mest udbredte automatgear, en DSG-gearkasse i en Volkswagen.

Populært: Biler med automatgear

Biler med automatgear bliver mere og mere populære. Fordelene er mange: Større komfort, ofte lavere forbrug og nu er prisen ved at være nede. Men hvilken type automatik foretrækker du så?

Af
Flemming Haslund

GEARGUIDE Automatgear vinder frem. Og ikke uden grund. Først konstaterer vi, at merprisen for en bil med automatgear i dag er markant lavere end tidligere. Det er et godt afsæt for yderligere salg.

Dernæst har automatgear mange fordele: Man skal jo ikke skifte gear - det ligger ligesom i benævnelsen. Så er det behageligt; en klar fordel, når man kører i kø.

Skiftet til en automatgearkasse i en Jaguar.

Skiftet til en automatgearkasse i en Jaguar.

Dernæst sikrer mange moderne gearkasser et lavere forbrug og dermed et lavere CO2-udslip. Og på den måde er den moderne automatbox helt modsat tidligere tiders gearkasser – den gang kunne forbruget stige med op til typisk 25 procent. Men i dag er automatgear lig med lavere forbrug. Yderligere er den automatiske gearkasse det sporty valg. Siden racerbiler, og især Formel 1-biler, fik gearskiftet flyttet op på rattet, har automatgear og sport blevet mere og mere synonymer. Så mange finder det slet og ret federe at skifte gear med fingrene på en paddle på bagsiden af rattet end ved at klikke gearstangen mellem sæderne rundt.

Gearvælgerens udformning kan udvikle sig til ren kunst som her i en Porsche.

Gearvælgerens udformning kan udvikle sig til ren kunst som her i en Porsche.

Fartpilot

Den måske største fordel ved automatisk gear er, at det kan kombineres perfekt med adaptiv fartpilot, der vinder mere og mere frem. Og mens den automatiske gearkasse kan være med til at sænke bilens CO2-udslip, kan den adaptive fartpilot være med til at øge bilens sikkerhed. CO2 og sikkerhed hånd i hånd – det er meget 2018!

Og merprisen: For populære biler i Golf-klassen svinger merprisen mellem 14.000 kr. for DSG gear i en Skoda Octavia til 35.000 kr. for en traditionel automatgearkasse i en Citroën C4 Cactus – opgørelsen er foretage af FDM.

I klassens mest solgte bil, sjovt nok en Golf i Golf-klassen, er merprisen for en DSG-gearkasse 18.000 kr., mens merprisen i en anden storsælger, nemlig Opel Astra, er 18.500 kr., her for en klassisk 6-trins automatgearkasse.

Merprisen for yderligere tre biler i klassen: 15.000 kr. for en CVT-gearkasse i Honda Civic, 20.000 kr. for en dobbeltkoblinggearkasse i Kia Ceed og 23.700 kr. for en autobox i Mazda3

Publiceret 06 September 2018 16:04

Året er startet godt for FC Fjordbold.

Lørdag eftermiddag vandt holdet igen, og har nu hentet fuld gevinst i begge kampe hidtil i 2019.

Men hvor sidste uges 6-1 sejr mod Albertlund IF blev hentet med flot spil og relativt overbevisende, så var der mere mudder i maskineriet i dagens hjemmekamp mod Nørrebro Futsal.

Møllegaardhallen dannede en flot ramme om kampen, og fra start lignede det igen, at Fjordbold ville spadsere sig til en overbevisende sejr, da man allerede efter tre minutters spil var foran 2-0 på mål af henholdsvis Brian Mengel og Marco Aurelio.

Men herfra mistede Fjordbold lidt gnisten og gæsterne spillede sig fint ind i kampen. På få minutter midt i første halvleg fik de også scoret to mål, og således kom gæsterne på omgangshøjde. På dette tidspunkt var kampen meget lige og bølgede frem og tilbage.

Kort før pausen fik hjemmeholdet så et vigtigt rygstød, da Marco Aurelio fik scoret til 3-2. Målet var til gengæld værd at vente på.

Brian Mengel spurtede frem i venstre side, hvorefter han spillede på tværs til Marco Aurelio, der med et elegant chip fik bolden over keeperen og i nettet.

I anden halvleg var Fjordbold fortsat ikke sprudlende som til at starte med, men de fik lukket mere ned for gæsterne, der havde vanskeligere ved at komme til afslutninger end i første halvleg.

Mål blev der ikke scoret mange af, og hjemmeholdet tillod sig endda at misse et straffespark undervejs. Men en af kampens store oplevelser var ligesom sidst Brian Mengel – og han fik lidt ro på holdet og hjemmepublikummet med målet til 4-2.

I kampens allersidste minut kom så også Morten Hauglund på scoringslisten, og dermed sluttede det 5-2. Et resultat, der får sejren til at fremstå mere overbevisende end den i virkeligheden var.

Skarphed og koncentration bliver to vigtige fokusområder, når FC Fjordbold spiller igen i den kommende weekend. Der venter nemlig København Futsal, som netop nu indtager 1. pladsen i Liga Øst. København har fortsat ikke tabt, men Fjordbold kan hænge optimismen på det faktum, at den omvendte kamp sluttede 4-4, og hvor Fjordbold i den grad var ovenpå flere gange undervejs.