Kæmpe interesse for gamle biler

Danmark nærmest eksploderer i sparke-dæk-møder. Men hvad er det egentlig lige, der er så spændende ved dem? Måske kan Stenlille give svaret

Af
Flemming Haslund

GIDENGAS ”Hvor pokker har du fundet det sidespejl?” ”Jamen, en kardanaksel til en Capri, sådan én har Claus ovre fra Grenå da liggende. Kender du ikke Ford-Claus?” Og – ”skal du ikke snart have nogle større karburatorer?”

Det er snak, præcist som dette, der bare flikflakser mellem bilerne til sparke-dæk-dage og -møder landet over. Hygge- og dele-røverhistorier-møder i hele bildanmark – typisk med særligt store arrangementer én gang om året og som supplement, en række småaftener hver eneste uge.

Men hvad er fascinationen ved måske 50 gamle, engelske sportsvogne samlet oppe på tanken – eller måske flere hundrede specialbiler, som uge efter uge samles f.eks. ved Roskilde Havn?

Ét af de små træf, der er vokset hurtigst, er Drengerøvsaften i Stenlille, der netop er kørt.

Her sætter folkene bag Stenlille ord på fascinationen:

”Til alle drengerøve med hang til kølergitre, et fedt instrumentbræt, kubik og en fed lyd: Kom og vis os din passion til dit køretøj. Stenlille by oser denne aften af det vilde, vilde West. Det er aftenen, hvor ejere af forskellige motorcykler, retroknallerter og forskellige spændende og fede biler kan kigge forbi. Vi sælger mad og drikke forskellige steder i byen, hovedgaden er spærret af - gæsternes køretøjer er aftenens hovedpersoner.”

To andre af de store

Her i eftersommeren er der blandt andet sparke-dæk-mødert 'Bella Italia' i Nyborg 8. september.

Her er der udstilling af italienske biler f.eks. Alfa Romeo, Lancia, Fiat, Ferrari, Maserati, Lamborghini. Og motorcykler: Bl.a. Moto Guzzi, Ducati, Aprilia, Vespa og Laverda. Det foregår på Eksercerpladsen, Nyborg Slot.

Publiceret 06 September 2018 15:42

DEBAT: Skolepolitikken er i vejen for vores børn, folkeskole og Vinge

Fra 6. klasse skal eleverne på Ådalens Skole danne nye klasser, da de samtidig skal vælge linier med et særligt fokus.

De nuværende fire 5. klasser på skolen er overfyldte med med 25 til 27 elever pr. klasse, da de siden skolestarten er vokset med ca. en elev pr. klasse hvert år.

Derfor er det oplagt, at man efter sommerferien fordeler eleverne i fem klasser i stedet fire. Derved ville klasserne ligge tæt op af gennemsnittet for både Frederikssund Kommune og Danmark i øvrigt, og der ville være plads til nye elever, som flytter ind i Ådalens Skoles skoledistrikt, som jo dækker både byggeriet ved den gamle Oppe Sundby Skole og ikke mindst Vinge.

Men nej, byrådets uddannelsesudvalg har sagt ”nej” til at forsøge at finde pengene en ekstra klasse, efter at over 100 forældre på årgangen støttede en henvendelse til udvalget, der forklarede behovet for fem klasser efter sommerferien.

Skolen må godt lave fem klasser, men den får kun økonomi til fire.

Konsekvensen af, at vi ikke prioriterer folkeskolen, rammer flere steder.

Det går naturligvis hårdt ud over eleverne, som allerede nu lider under de store klasser, der proppes ind lokaler, der ikke bygget til 27 elever, mens lærerkontakten og mulighederne for at levere den diffentierede undervisning, som eleverne har krav på, bliver minimal.

Men vi er også nødt til at erkende, at skolepolitikken står i vejen for, at skolen kan tiltrække de lærere som den pt. mangler.

Det er ganske enkelt ikke gode arbejdsvilkår for en lærer at skulle undervise en overfyldt klasse med 27 elever.

Og så rammer det naturligvis også kommunens smertensbarn - Vinge.

Man må spørge sig selv hvor attraktivt det er at flytte til Vinge, hvis sønnike skal klemmes ind i distriksskolen som elev nr. 28 eller 29?