En Audi A5 Cabriolet, monteret med systemet med navnet Assistentpakke Tour. Så kan den faktisk køre gennem en rundkørsel helt af sig selv. Bilen koster 950.000 kr. inkl. den førerløse teknik.

En Audi A5 Cabriolet, monteret med systemet med navnet Assistentpakke Tour. Så kan den faktisk køre gennem en rundkørsel helt af sig selv. Bilen koster 950.000 kr. inkl. den førerløse teknik.

Førerløs - nu gennem rundkørslen

Helt førerløse biler hører fortsat fremtiden til, men nogle enkelte biler kan dog en hel del. Således kan denne Audi selv køre gennem en rundkørsel

Af
Flemming Haslund

TEKNIK Tyske Audi er ét af de bilmærker, der lige nu tilbyder de mest 'selvkørende' biler. Her er assistent-teknikken i en f.eks. Audi A5 Cabriolet, med den såkaldte Assistentpakke Tour, med et mylder af tekniske betegnelser og navne. Men her er hvad de forskellige assistenter kan:

Den adaptive fartpilot holder afstanden til forankørende helt fra stilstand og automatisk igangsætning, når bilen foran sætter i gang (hvis der ikke er gået for lang tid – i så fald skal man lige aktivere systemet med et tryk på speeder, eller ved at klikke fartpilot-stilken indad). Den adaptive fartpilot holder desuden øje med hastighedsgrænserne fra vejskilte og navigationsanlægget, og justerer selv hastigheden derefter hvis ønsket.

Vognbaneassistent

Lane assistenten, eller vognbaneassistenten som nogle kalder den, holder bilen i vognbanen fra 65-250 km/t og overtager derfor denne funktion fra køassistenten. Forudsætninger er, at vognbanen er mellem ca. 2,5 m og 4,5 m bred, at der er tydelige vognbanelinjer, at kurven ikke må være for snæver samt at føreren har hænderne på rattet. Vær opmærksom på, at laneassistenten kan indstilles til tidlig eller sen indgriben, og den skal indstilles til 'tidlig' for at fungere til at køre næsten 'uden hænder'.

Køassistenten fungerer ved op til 65 km/t i kø-situationer, eller ved kolonnekørsel, hvor systemet holder bilen i vejbanen samt holder afstanden til forankørende.

Og nu kommer det vildeste! Den forudseende effektivitetsassistent hjælper føreren med brændstofbesparende kørsel.

Assistenten arbejder tæt sammen med den adaptive fartpilot og navigationssystemet. Når den adaptive fartpilot er aktiveret, og en rute er sat i navigationssystemet, vil assistenten bremse og accelerere forudseende ift. vejens forløb og hastighedsgrænser. Assistenten sætter selv farten ned i sving, bremser ned før en rundkørsel og accelererer op igen efter rundkørslen til den tilladte hastighed, samt tager farten af til en passende fart, når navigationsruten betyder, at man skal dreje ned ad en sidevej, samt accelererer op igen.

Publiceret 06 September 2018 16:09

Året er startet godt for FC Fjordbold.

Lørdag eftermiddag vandt holdet igen, og har nu hentet fuld gevinst i begge kampe hidtil i 2019.

Men hvor sidste uges 6-1 sejr mod Albertlund IF blev hentet med flot spil og relativt overbevisende, så var der mere mudder i maskineriet i dagens hjemmekamp mod Nørrebro Futsal.

Møllegaardhallen dannede en flot ramme om kampen, og fra start lignede det igen, at Fjordbold ville spadsere sig til en overbevisende sejr, da man allerede efter tre minutters spil var foran 2-0 på mål af henholdsvis Brian Mengel og Marco Aurelio.

Men herfra mistede Fjordbold lidt gnisten og gæsterne spillede sig fint ind i kampen. På få minutter midt i første halvleg fik de også scoret to mål, og således kom gæsterne på omgangshøjde. På dette tidspunkt var kampen meget lige og bølgede frem og tilbage.

Kort før pausen fik hjemmeholdet så et vigtigt rygstød, da Marco Aurelio fik scoret til 3-2. Målet var til gengæld værd at vente på.

Brian Mengel spurtede frem i venstre side, hvorefter han spillede på tværs til Marco Aurelio, der med et elegant chip fik bolden over keeperen og i nettet.

I anden halvleg var Fjordbold fortsat ikke sprudlende som til at starte med, men de fik lukket mere ned for gæsterne, der havde vanskeligere ved at komme til afslutninger end i første halvleg.

Mål blev der ikke scoret mange af, og hjemmeholdet tillod sig endda at misse et straffespark undervejs. Men en af kampens store oplevelser var ligesom sidst Brian Mengel – og han fik lidt ro på holdet og hjemmepublikummet med målet til 4-2.

I kampens allersidste minut kom så også Morten Hauglund på scoringslisten, og dermed sluttede det 5-2. Et resultat, der får sejren til at fremstå mere overbevisende end den i virkeligheden var.

Skarphed og koncentration bliver to vigtige fokusområder, når FC Fjordbold spiller igen i den kommende weekend. Der venter nemlig København Futsal, som netop nu indtager 1. pladsen i Liga Øst. København har fortsat ikke tabt, men Fjordbold kan hænge optimismen på det faktum, at den omvendte kamp sluttede 4-4, og hvor Fjordbold i den grad var ovenpå flere gange undervejs.